Wat doen we met de hond met vakantie?

14 april 2014

Voor een hondenliefhebber klinkt het wellicht wat vreemd: ‘Wat doen we met de hond met de vakantie?’. Toch blijkt in de praktijk dat er niet altijd goed en bijtijds wordt nagedacht over de hond wanneer het vakantieseizoen nadert.

Met dit seizoen voor de deur, geven we daarom enkele tips om goed voorbereid op reis te gaan. Er zijn twee opties. De hond gaat niet mee op vakantie, of de hond gaat wel mee.

De hond gaat uit ‘logeren’

Neemt u de hond niet mee op vakantie? Ga dan bijtijds op zoek naar een goede oplossing voor uw hond. Honden die zich in een pension niet fijn voelen, kunnen soms bij familie of vrienden verblijven. Ook een ‘oppas-familie’ via een betrouwbare oppascentrale kan een oplossing zijn.

Gaat uw hond naar een pension, verzeker u er dan van dat hij zich er goed voelt en goed wordt verzorgd. Laat hem er ruim van te voren een nachtje verblijven om te wennen. Geef hem een vertrouwde mand of speeltje mee en indien noodzakelijk zijn eigen voer. Ook bij andersoortige opvang is het belangrijk dat de oppas en de hond ruim voor de vakantie kennis maken. Wanneer het niet klikt en u bent ver weg, is dat voor geen van de betrokkenen plezierig.

Bedenk dat veel (goede) pensions en oppasadressen snel zijn volgeboekt. Sommige pensions zijn al in december volgeboekt voor de zomerperiode!

De hond gaat mee

Gaat de hond mee op vakantie? Check dan in eerste instantie de invoerregelingen voor de landen waar u doorheen reist en gaat verblijven. Moet de hond bijvoorbeeld ingeënt zijn, of moet u een muilkorf bij u hebben? Hoe moet de hond in de auto vervoerd worden? Mag de hond mee in het openbaar vervoer?

Denk er aan dat sommige inentingen ruim van te voren moeten worden gehaald of voorbereid. Zorg ook voor de noodzakelijke bestijding van ongedierte (teken, vlooien, wormen en ander gespuis). Vooral in warme/ mediterrane landen is extra voorzichtigheid geboden omdat daar ziekten rondwaren die erg schadelijk kunnen zijn.

Overleg bijtijds met uw dierenarts over de invoerregelingen, de verplichte entingen en met welke ziekteverwekkers u rekening moet houden.

Verder is het goed om er rekening mee te houden dat in de zomer in veel landen temperaturen hoog zijn. Dat is voor de hond meestal geen pretje. Zorg voor voldoende stops en verkoeling tijdens het reizen. Plan geen lange wandelingen of inspannende activiteiten op het warmst van de dag. Zorg dat er altijd voldoende drinkwater bij de hand is. Een hond in de tent laten bij warm weer kan niet en ook in Nederland kunt u de hond in de zomer niet in de auto laten. De temperatuur in een auto kan zelfs op een relatief bewolkte dag zo snel oplopen dat de hond aan oververhitting kan doodgaan.

Gaat u langere tochten met uw hond maken? Train dan de hond stapsgewijs om deze langere tochten goed te kunnen meelopen. In bergachtige gebieden kunnen hondenschoentjes de zolen van de hond beschermen. Een training van een hond moet overigens ook weer afgebouwd worden.

Tot slot, bekijk van te voren of de hond welkom is op de plek waar u verblijft. En neem extra doeken mee om de hond schoon te maken wanneer u restaurants of hotels betreedt.

Wij hopen dat uw hond ook een fijne vakantie in het vooruitzicht heeft!

Kruising op strand

Terug naar nieuwsoverzicht