Hoe zit het met spel?

8 april 2014

Over spelen bij honden bestaan veel misverstanden. Lees deze columns op PiepVandaag maar eens: omgangsvormen en puppywerpen.

Leuk spel is fun

Leuk spel tussen honden onderling is een van de grootste plezieren in het leven van hondsociale honden. Toch kan loslopen van honden ook tot trauma’s leiden en kan spel ontaarden in gevechten. Door oplettend te zijn als hondenbaas en door spelregels te hanteren, kun je dit vaak voorkomen.

Spelstijlen herkennen is een must

Belangrijk is ook te beseffen dat honden spelstijlen kennen. Deze kunnen van ras/type tot ras/type verschillen en van hond tot hond. Een spelstijl is vaak deels terug te leiden naar de oorspronkelijke functie van de hond. Kort samengevat zijn de spelstijlen die van hardlopers, bekvechters, dansers, pogoërs en worstelaars.

Hardlopers rennen vooral achter elkaar aan en bijten daarbij soms voorzichtig of duwen elkaar kort aan. Soms begint het spel met een soort korte besluiping van een van de honden.

Bekvechter Bekvechters spelen als het ware alleen met hun bekken. De contacten zijn minder lichamelijk dan bij de worstelaars. Vaak liggen deze honden, terwijl ze ‘happen’ naar elkaars bek, oren, etc.

Dansers maken snelle onverwachte sprongen en gebruiken hun voorpoten. Het spel is katachtig en licht. Aanrakingen zijn relatief subtiel of zelfs afwezig.

Pogoërs houden van hard spel. De honden rammen elkaar en laten zich daarbij soms vrijwillig op een schouder rollen of worden omgegooid. Tussentijds is er sprake van rennen, waarbij de honden elkaar vrij snel proberen weer te raken. Veel pogoërs houden ook van worstelen en deze spelvormen gaan regelmatig in elkaar over. Worstelaars pinnen elkaar vast op de grond en ‘grijpen’ op speelse wijze op diverse plekken de andere hond. De lichamen zijn erg dicht op elkaar.

Het is belangrijk de spelstijl van je eigen hond en van andere honden te (her)kennen. Het is namelijk het best om speelmaatjes te zoeken die bij de stijl van je hond passen. Sommige spelstijlen combineren absoluut niet. Dat kan leiden tot brokken of onplezierige ervaringen.

Twee honden bij elkaar Pogoërs en worstelaars combineren nauwelijks met andere stijlen. Hardlopers kunnen – zeker bij intens spel – angstaanjagend zijn voor bekvechters of dansers.

Leuk spel is herkenbaar

Leuk spel herkennen, is iets waar je op moet oefenen. Er zijn echter duidelijke signalen als er sprake is van echt, leuk spel:

Spelregels minimaliseren risico

Om spel leuk en veilig te laten verlopen, moet je als hondenbezitter zorgen voor spelregels. Deze minimaliseren de kans dat het mis gaat en spel uitloopt op: ongelukken, vermoeidheid, blessures, agressie/gevechten, verkeerde leerervaringen, trauma’s. Belangrijke spelregels zijn:

Spel is van waarde en erg belangrijk voor honden. Gun ze leuk en veilig spel!

NB. Loopt spel anders dan verwacht? Gaat er dingen mis? Tekenen van agressie of angst? Schakel een goede gedragstherapeut in! (Gedragstherapeuten aangesloten bij Alpha of geaccrediteerd door Certipet hebben een opleiding gedaan en scholen zich bij.)

Foto's o.a. met dank aan Nel van Wijngaarden.

Twee honden rennen achter elkaar aan

Terug naar nieuwsoverzicht