Samen buiten zijn – hoe houd je het fijn?

28 maart 2014

Het wordt een prachtig weekend. Echt weer om er lekker met je hond op uit te trekken. Heerlijk!

Het betekent echter ook dat er veel honden in het buitengebied zullen zijn. Deze zullen niet altijd elkaars gezelschap op prijs stellen. Hoe zorgen we als hondenbezitters dat we elkaar niet in de weg lopen en dat onze honden het fijn hebben?

Vijf tips voor een zonnig weekend met een zonnig humeur:

1. Laat onaangelijnde honden geen aangelijnde honden naderen.

Een aangelijnde hond is vaak niet voor niets aangelijnd. Hij kan bijvoorbeeld pijn hebben of ziek zijn. Bovendien kan een hond aangelijnd minder goed zijn natuurlijke gedrag richting andere honden tonen. Hij kan zich in het nauw gedreven voelen als hij benaderd wordt door een loslopende hond. Niet doen dus.

2. Luister naar wat een andere hondenbezitter aangeeft.

Sommige honden en sommige hondenbezitters willen gewoon lekker samen wandelen. Zonder inmenging van anderen. Gun ze dat. En luister naar wat een ander aangeeft. We hebben in Nederland nu eenmaal weinig buitenruimte die we met velen moeten delen.

3. Let op eerste signalen dat honden elkaar niet liggen.

Let op signalen die honden afgeven dat ze elkaar niet liggen. Staren naar een andere hond (fixeren genoemd) is daarvan een voorbeeld. Bij de eerste signalen kun je vaak ieder nog met je hond een andere kant oplopen zonder dat de gemoederen te verhit raken. Maak daarvan gebruik.

4. Zeg nooit ‘hij doet niets hoor’ terwijl er van alles gebeurt.

Meestal zeggen mensen ‘hij doet niets hoor’ om een ander gerust te stellen. Uit een enquête onder hondenbezitters blijkt dat echter, hoe goedbedoeld ook, niet goed over te komen. De hond ‘die niets doet’, is misschien niet agressief, maar kan toch gedrag tonen dat voor een andere hond niet fijn of zelfs pijnlijk is.

5. Geef elkaar en de honden voldoende ruimte.

Het lijkt zo simpel om te doen: elkaar voldoende ruimte geven. Maar in de praktijk krijgen veel honden en hun baasjes dat te weinig van elkaar. Terwijl het het plezier in de buitenruimte (en de veiligheid) enorm kan vergroten. Doen dus!

Een goed weekend met veel positieve interacties toegewenst!

Terug naar nieuwsoverzicht