Ze zijn er weer – teken!

5 maart 2014

Na een zachte winter zijn teken eerder actief. De eerste platte, spinachtige diertjes zijn dan ook weer gesignaleerd!

Oppassen dus voor hond en baas. Teken kunnen namelijk ziekten op beide overdragen. Eén van die ziekten is de ziekte van Lyme. Een nare ziekte die onbehandeld chronisch kan worden.

Wat zijn teken?

Teken zijn parasieten die zich voeden met bloed van andere dieren. Volgezogen krijgen ze de grootte van een erwt. De kleur is dan grijzig. Een niet volgezogen teek is lastiger te zien. Afhankelijk van de leeftijd (het stadium) kunnen ze de grootte hebben van een speldenknop(je) tot twee millimeter. De kleur is dan bruin/zwart. Op de foto zie je een niet volgezogen teek.

Hoe kun je een tekenbeet voorkomen en wat als je gebeten bent?

Door je huid goed te bedekken als je buiten bent en door na de wandeling op teken te checken, kun je eventuele teken weghalen voor ze zich vasthechten in de huid. Zit een teek wel vast, dan is het zaak deze zo snel mogelijk te verwijderen, op te schrijven wanneer je gebeten bent en de plek van de beet goed in de gaten te houden. Bij twijfel of je besmet bent met Lyme, altijd (snel) contact opnemen met je huisarts!

Ook bij je hond moet je na een wandeling goed kijken of hij teken heeft opgelopen. Er zijn diverse middelen op de markt die je hond beschermen tegen teken, maar checken blijft daarnaast noodzakelijk. Vraag je dierenarts naar de recente informatie.

Wil je meer lezen over hoe je een teek het beste verwijdert: http://www.weekvandeteek.nl/verwijderen-van-een-teek/. Let op als je een teek van een langharige hond verwijderd, dat je niet een pluk haar mee eruit trekt.

Een handige website is ook: http://www.tekenradar.nl/. Hierop vind je ook informatie over de verwachte activiteit van teken.

Terug naar nieuwsoverzicht