Moderne hond heeft hulp nodig bij omgaan met samenleving

10 februari 2014

Een moderne hond moet veel, maar mag weinig. Waar zijn voorouders vaak werden ingezet als erfknecht of bij de arbeid, is de voornaamste taak van een hond anno 2014: een ‘gezellige huisgenoot’ zijn. Zeker als er genoeg met de hond ondernomen wordt, biedt dat voordelen voor hem. Er kleven echter ook nadelen aan meedraaien in een volle samenleving.

Natuurlijke behoeften ongewenst anno 2014

Veel natuurlijke neigingen van de hond zijn vandaag de dag namelijk ongewenst. Denk aan najagen, blaffen, of knagen (in de ogen van de mens: slopen). Dat is lastig voor veel honden.

Kind gooit bal hond kijkt Gelukkig kunnen we ze helpen. Uiteraard door te zorgen dat aan de behoeften van de hond wordt voldaan. Wandelen, je neus gebruiken, spelen met de baas, nieuwe dingen leren. Het hoort allemaal bij een gelukkig hondenleven. Daarnaast kunnen en misschien wel - moeten - we onze honden leren om rustig en ontspannen te zijn in alledaagse situaties. Situaties die voor een hond vaak lang niet zo normaal zijn als wij soms denken. Neem bijvoorbeeld de aanwezigheid van rennende kinderen die met een bal spelen. Een hond zou van nature geneigd kunnen zijn daar achteraan te rennen. In onze huidige samenleving wordt dat meestal echter niet gewaardeerd en getolereerd.

Frustratietolerantie

De hond moet zich dus inhouden, het liefst met gemak. Met een mooi woord spreken we dan over ‘frustratietolerantie’. Elke moderne hond heeft frustratietolerantie nodig. Bij de ene hond is dit makkelijker opgebouwd dan de andere. Deels heeft dat met karakter te maken. Deels ook met bijvoorbeeld een goed doormaakte socialisatieperiode.

Hoe dan ook. Elke opvoeding van de hond moet het opbouwen van frustratietolerantie bevatten. Je leert je hond daarbij stapsgewijs omgaan met dingen die opwinding of frustratie geven.

Zo kan de hond in meer dagelijkse situaties relaxed zijn. Stapsgewijs afleiding opbouwen terwijl de hond rustig is en daarvoor beloond wordt. Dat is hoe het aangeleerd wordt. Heeft een hond eenmaal de slag te pakken? Dan zal hij ook steeds vaker zelf rust opzoeken en houvast hebben aan de opgebouwde tolerantie. Een goede hondenschool of –vereniging besteedt uitgebreid aandacht aan frustratietolerantie opbouwen.

Hond heeft het moeilijk bij borstelen Een goede hondenschool/vereniging biedt uitkomst

En goede begeleiding is ook zeer gewenst. Zonder de juiste kennis, kan het opbouwen van tolerantie al gauw ‘hondje pesten’ worden. Niet alleen uitermate frustrerend voor de hond, maar ook dé manier om onbedoeld ongewenst gedrag te creëren. Juist het omgekeerde van wat je wilt dus! Helaas is dat wat vaak gebeurt in de dagelijkse praktijk. Jammer, want het kan voor hond en baas een stuk relaxter! Dus op naar een goede hondenschool/vereniging en aan de slag om je hond ontspannener door het leven te helpen.

Hond heeft het moeilijk aan lijn

Terug naar nieuwsoverzicht