Jack Hussel relatief vaak naar asiel

23 januari 2014

Jack Hussels, kruisingen van Jack Russells en gelijkende honden als (Boeren)foxjes maken relatief vaker de gang naar het asiel dan andere hondentypen. Zo blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Hondenbescherming.

Niet handzaam maar een handvol

Jack Hussel ‘We merken al geruime tijd aan telefoontjes die bij ons binnenkomen dat Jack Hussels vaak in de knel komen’ aldus beleidsmedewerker Sieneke Groenman. De ‘handzame’ honden worden als leuke gezinshond aangeschaft, maar blijken een handvol. ‘Het zijn pittige bundels energie die een goede opvoeding en begeleiding nodig hebben. Krijgen ze dat onvoldoende, dan zoeken ze zelf hun hobby’s. Die bestaan dan uit het terroriseren van de buurt, het slopen van het meubilair, etc.’ legt Groenman uit. Het onvoldoende doordacht aangeschafte pupje is dan ineens niet zo leuk meer en krijgt een enkele reis asiel.

Vijftien tot twintig procent van de asielhonden blijkt Jack Hussel

Om deze praktijkervaring te staven, is de Koninklijke Hondenbescherming in de cijfers gedoken. Cijfers uit meer dan dertig asielen tonen aan dat vijftien tot twintig procent van de honden die het asiel binnenkomen, Jack Hussel is. Terwijl de Jack Russell bij de stamboomorganisatie van Nederland niet te boek staat als populair ras. De wel veel ingeschreven Labrador Retriever, maakt slechts vijf procent uit van de binnenkomende honden in het asiel.

De Koninklijke Hondenbescherming pleit dan ook voor een passender imago van de Jack Hussel. Een goede match tussen baas en hond is uitermate belangrijk. Een grappig, stoer of leuk uiterlijk is niet voldoende grond om een hond te kiezen.

Leed voorkomen door aanschaf goed te doordenken

Zeker in het geval van de Jack Hussel is het uiterlijk misleidend. Hij mag dan klein van stuk zijn, handzaam of gemakkelijk is hij niet. Jack Hussels zijn sportieve honden voor bazen die stevig in hun schoenen staan en dagelijks minimaal twee uur actief zijn met hun hond. ‘Geen gemiddelde gezinshond dus’ waarschuwt Groenman. Zij hoopt dat het leed dat veel Jack Hussels nu wordt aangedaan, met asielverblijf en mislukte plaatsingen verminderd kan worden door beter nadenken voorafgaand aan de aanschaf van de hond.

Lees de column 'wie van de drie' op PiepVandaag Hussel in asiel

Terug naar nieuwsoverzicht