Castratie van de reu – denk er over na!

10 januari 2014

Het kan je zo maar gebeuren. Je hond doet iets, en meteen vraagt iemand je belerend waarom deze reu eigenlijk nog niet is gecastreerd. Het lijkt dan normaal of gebruikelijke dat je een reu laat castreren. Dit is echter niet een ‘gewone zaak’, maar iets om goed over na te denken.

Het ‘nee-tenzij’ principe

De Nederlandse wet gaat uit van het ‘nee-tenzij’ principe waar het ingrepen (operaties) op dieren betreft. Hiermee wordt bedoeld dat je in principe een dier niet moet aantasten of opereren. Tenzij het noodzakelijk is of het dier er bij gebaat is. Dit principe zou ook moeten gelden voor castreren. De normale ‘toestand’ van het dier is immers een ongecastreerde toestand.

En die puppies dan?

Dat betekent overigens niet dat een reu zich moet voortplanten om gelukkig te zijn in zijn leven. In de natuur en in groepen honden die vrijer leven komen reuen ook niet altijd tot voortplanting. En daar worden ze echt niet minder gelukkig van. Als je als hondenbezitter je hond laat bijdragen aan voortplanting, moet je zeker weten dat de pups een goede toekomst kunnen krijgen.

Een ongecastreerde reu die goed is opgevoed en die goed in de gaten wordt gehouden door zijn baasjes, zal echter niet snel voor een ongewenst nest zorgen. Als hondenbaas is het ook je verantwoordelijkheid daar voor te zorgen.

Nadelen van castratie

Castratie kan voor een hond risico’s met zich meebrengen. Zo is er het risico van de operatie an sich. Daarnaast lijkt het er op dat de gecastreerde reu meer kans heeft op bijvoorbeeld overgewicht, bepaalde vormen van kanker en op problemen als heupdysplasie.

Wanneer wel?

Soms zijn er medische redenen die castratie noodzakelijk maken. Vaak wordt castratie echter ingezet om ongewenst gedrag van de reu te voorkomen of verminderen. Niet altijd is dat correct. Er is een kans dat door castratie zwerven (als er een loopse teef in de buurt is), rijden en markeren afneemt. Wil je agressie verminderen? Dan is castratie niet per definitie de juiste keus. Soms kan agressie juist verergeren na castratie. Als je te maken hebt met agressie, is het zaak dat een goede hondengedragsdeskundige de oorzaken daarvan achterhaalt en in overleg met een dierenarts bekijkt of castratie kan helpen of juist averechts kan werken. Tijdelijke (en dus omkeerbare) chemische castratie is verstandig om het effect in te kunnen schatten. Altijd onder begeleiding en nooit op advies van iemand die graag advies geeft maar er geen verstand van heeft!

Meer lezen? In het Tijdschrift voor Diergeneeskunde van september 2013 staat een helder artikel over castratie bij reuen.

Meer lezen over vroegcastratie? Ga naar deze link.

Terug naar nieuwsoverzicht