Antivuurwerkmedicijn - vrij verkrijgbaar op internet is niet per definitie een slimme zet!

26 december 2013

Een medicijn dat vrij verkrijgbaar is via internet is niet per definitie onschadelijk, waarschuwt de Koninklijke Hondenbescherming. ‘Al kan die schijn wel gewekt worden’, aldus Just de Wit van de Koninklijke Hondenbescherming.

Veel honden hebben last van vuurwerk

Met het voor de deur staan van Oud en Nieuw breekt voor veel honden een angstige periode aan. Honden met vuurwerkangst zijn ontzettend bang en kunnen bij het horen van een harde knal in paniek vluchten. Een vervelende tijd!

Medicijnen kunnen het de hond nog moeilijker maken!

Veel hondenbezitters willen er dan ook voor zorgen dat hun hond zo goed mogelijk de oudejaarsavond doorkomt. Niet zelden nemen de hondenbezitters dan hun toevlucht tot medicijnen om hun honden te kalmeren. Hondenbezitters moeten echter oppassen voor een medicijn met de werkzame stof acepromazine. Dit medicijn lijkt de geluidsgevoeligheid te vergroten, terwijl het dier zijn angst niet meer kan uiten omdat het medicijn de spieren verslapt.

‘Het medicijn is bijvoorbeeld bekend onder de merknaam ‘Vetranquil’ en vrij verkrijgbaar via de dierenspeciaalzaak en het internet. Hondenbezitters denken vaak dat het fantastisch werkt omdat ze niets aan hun hond meer zien. Wanneer de geluidsgevoeligheid door het medicijn wordt vergroot, lijdt de hond echter wel degelijk. Terwijl hij dit niet kan uiten’, aldus woordvoerder De Wit. ‘Bijzonder hondonvriendelijk!’

Is uw hond angstig voor vuurwerk? Overleg dan met uw dierenarts over een medicijn dat de geluidsgevoeligheid bewezen niet vergroot en uw dier wel door de jaarwisseling kan helpen.

Tips voor elke hond

Om de vuurwerkperiode goed door te komen enkele tips:
1. Laat uw hond op oudejaarsavond ruim voor middernacht uit. Zorg overdag voor een flinke wandeling in een rustig recreatiegebied, waar geen knallen te horen zijn.
2. Houd uw hond in de dagen rond de jaarwisseling aangelijnd zodat de hond niet uit paniek kan wegvluchten bij het horen van een harde knal. Kies daarbij voor een goed zittend tuig om ‘loswringen’ en het opvangen van klappen op enkel de hals te voorkomen.
3. Doe uw hond een halsband om met uw telefoonnummer mocht de hond wegvluchten.
4. Vermijd groepjes mensen, die mogelijk vuurwerk bij zich kunnen hebben.
5. Houd op oudejaarsavond uw hond binnen en sluit ramen en gordijnen. Zorg daarbij voor afleidend, maskerend geluid door de radio en/of televisie aan te zetten. Een overheerlijk bot kan bij niet al te erg vuurwerk wat afleiding bieden.
6. Laat honden die nog niet bang zijn niet samen met andere honden die bang zijn of bij mensen die zelf angst hebben voor vuurwerk. Honden die niet angstig waren, kunnen hierdoor juist bang worden. Wanneer u zeker weet dat een niet-angstige hond het gedrag van de angstige hond niet overneemt, dan kan de angstige hond aan deze hond wel steun hebben.
7. Laat uw hond niet alleen op oudejaarsavond. Blijf lekker thuis bij de hond en blijf rustig. Door uw aanwezigheid heeft de hond al veel steun aan u. Ga de hond niet anders dan anders behandelen of overdreven veel aanhalen. Wees kalm aanwezig voor hem.
8. Overweeg om de jaarwisseling bij vrienden, familie of in een recreatiewoning door te brengen, waar geen/nauwelijks vuurwerk wordt afgestoken en waar ook geen carbid geschoten wordt op nieuwjaarsdag.

Is uw hond een enthousiast apporteerder of erg nieuwsgierig? Voorkom dan dat hij achter weggegooid vuurwerk aanrent of probeert het in zijn bek te nemen. Hierdoor zijn eerder al enkele zeer vervelende incidenten gebeurd.

We hopen dat u bovenstaande tips kunt gebruiken om het voor uw hond wat aangenamer te maken, zodat ook u samen met uw hond kunt genieten van een fijne feesttijd.

Angst door vuurwerk - niet (te veel) aaien, maar wel steunen!

Terug naar nieuwsoverzicht