Tips voor hardlopers die een hond tegenkomen

19 december 2013

Begin avond op Radio 6 ‘hond & hardloper’. De Koninklijke Hondenbescherming geeft tips…

Geen gouden combinatie?

Honden zijn van nature geneigd om iets wat van ze wegrent te achtervolgen. De ene hond heeft meer van dit natuurlijke gedrag in zich, dan de ander. Een goed opgevoede hond met een verantwoorde eigenaar zullen je niet snel tot last zijn. Toch kan het fijn zijn te weten wat je kunt doen om de kans op ongelukken zo klein mogelijk te maken.

Tips voor de hardloper

Passeer je een hond? Zorg dan voor ruimte tussen jou en de hond. Hoe meer ruimte, hoe meer veiligheid. Een hond die angstig is of een hond die vermeend gevaar wil blokken, reageert vooral op je als je te dicht langs loopt. Houd minimaal twee meter afstand.

Is de hond erg alert op jou (ogen, kop en/of lijf op je gericht), dan is het verstandig om even je tempo te verlagen. Uiteraard is het goed de hondenbezitter op je aanwezigheid te attenderen en te vragen zijn hond even bij zich te houden. Doe dit op een rustige, vriendelijke manier en kijk daarbij de hond niet aan. Ook bij een aangelijnde hond kan het verstandig zijn te checken of de eigenaar je heeft gezien. Een verantwoorde eigenaar zal zijn hond dan bij zich houden.

Komt een hond op je af, al dan niet blaffend of anderszins dreigend? Stop dan direct met rennen. Kijk over de hond heen, sla je armen over elkaar en wacht tot de eigenaar of iemand anders je te hulp kan schieten. Hoe neutraler en rustiger jij bent, hoe groter de kans dat de hond zijn interesse in je verliest. Wil je in discussie met de eigenaar over wat er gebeurt, wacht dan tot deze zijn hond bij zich heeft kunnen nemen. Begin daarna het gesprek.

Tips voor de hondenbezitter

Hardlopers zijn vaak in hun eigen ‘zone’. Zij zijn soms weinig met hun omgeving bezig. Realiseer je dat je hond kan reageren op een plotseling verschijnende/wegrennende persoon. Houd je omgeving in de gaten en leer je hond bij je te komen als hij schrikt of iets ziet wat hij interessant vindt. Oefen dit actief. Zorg ook dat jíj de wandeling leuk maakt. Spelletjes met jou, onverwacht een bal, of een routeverandering. Het maakt dat de hond meer op jou let en minder op de omgeving.

Realiseer je dat niet iedereen gediend is van een (opspringende) hond. Sommige mensen zijn bang. Andere mensen houden simpelweg niet van (gestoord worden door) dieren.

Samen in de buitenruimte

Honden en hardlopers bevinden zich samen in de buitenruimte. Een buitenruimte die in Nederland relatief druk is. Meestal gaat dit fantastisch. Er zijn zelfs veel hondenbezitters die juist samen met hun hond hardlopen. Soms ontstaan er misverstanden. Bovenstaande tips zijn bedoeld om die zo veel mogelijk te voorkomen. Door begrip te hebben voor hoe een hond de wereld ziet en wat hardlopers willen als ze hun ronde doen, kunnen we makkelijker samen buiten zijn.

Terug naar nieuwsoverzicht