Hondenpoep - overlast of op commando?

13 december 2013

Hondenpoepoverlast. Het is niet nodig. Opruimen voorkomt overlast. Je kunt je hond ook leren op jouw signaal iets te doen of op een bepaalde plek zindelijk te zijn.

Hondenpoepoverlast

Hondenpoep op straat, op grasvelden, in de speeltuin en op andere plekken, is een van de grootste ergernissen van mensen. Het zorgt ervoor dat het trouwste huisdier ter wereld gehekeld wordt. Ten onrechte! Door poep op te ruimen, blijven honden welkom in stad, bos en andere plaatsen waar honden en mensen met elkaar de ruimte moeten delen.

Zindelijk op een bepaalde plek

Het kan daarbij heel handig zijn om je hond te leren op een bepaalde plek zijn behoefte te laten doen. Dat kan op een daarvoor bestemd veldje zijn of op een grasveld waar u het gemakkelijk kunt opruimen. Bij de dierenspeciaalzaak zijn hondenpoepzakjes te krijgen. Je kunt natuurlijk ook een paar plastic boterhamzakjes in je jaszak steken. Simpel en effectief: hand in het zakje, drol pakken, zakje over de handschuiven, dichtknopen en weggooien.

Hoe leer je een hond op een bepaalde plek zich te ontlasten? Vooral met heel veel geduld! Wanneer de hond uit moet, ga je eerst naar de plek. Daar wacht je tot de hond zijn behoefte doet. Vervolgens beloon je hem uitbundig en daarna pas begint de wandeling.

In het begin kan het even duren. Blijf je geduldig en consequent, dan zal de hond al snel de bedoeling doorkrijgen en steeds sneller zijn behoefte doen op die plek. Dat is ook handig als je een keer haast hebt of daarna op pad wilt.

Zindelijk op commando

Je kunt je hond ook leren om op jouw signaal zich te ontlasten. Je hebt dan een signaal nodig voor plassen en een voor poepen. Kies een makkelijk kort woord. Elke keer als je ziet dat je hond gaat plassen, zeg je net daarvoor je signaal. Voor poepen idem. Op den duur zal de hond jouw woord koppelen aan het doen van deze behoefte en daardoor ook op je signaal zich gaan ontlasten.

Straffen hoort er nooit bij

Wat je ook doet, straf een hond nooit voor ongelukjes binnenshuis of buitenshuis. De hond zal hierdoor alleen leren dat zijn behoefte doen, ‘straf’ betekent. En vervolgens zal hij het zoveel mogelijk doen als je niet kijkt. Sommige honden weigeren na straf resoluut nog ooit iets in de buurt van de baas te doen.

Pups

Iedere pup moet na het slapen, spelen en eten, plassen en soms poepen. Dit zijn dan ook de meest geschikte momenten om je pup te leren op een vaste plek zijn behoefte te doen. Als de pup geslapen, gegeten of gespeeld heeft doe je hem thuis zijn riem om. Je pakt hem op en draagt hem naar de uitgekozen plek. Daar zet je de pup neer en zodra hij op die plek zijn behoefte heeft gedaan, beloon je hem vrolijk: ‘Wat een brave hond!’ Je kunt er ook alvast een signaalwoord aan verbinden. Het dragen naar de uitlaatplaats of het hondentoilet voorkomt dat de pup zijn behoefte onderweg doet, omdat hij het niet meer kan ophouden. Een pup heeft nu eenmaal nog geen sterke blaas. Het optillen van de pup zorgt voor de zogenaamde ‘plasrem’ dus je hoeft niet bang te zijn dat de hond het over je kleren laat lopen.

TIP: Ga niet direct naar huis als de pup zijn behoefte heeft gedaan, maar speel eerst even met hem. Ga je meteen naar binnen, dan kan de pup snel in de gaten krijgen dat ‘behoefte doen’ betekent ‘einde uitje’, ‘einde pret’. Hij kan dan zijn uitje gaan rekken door vooral zo lang mogelijk niets te doen.

Volwassen honden

Als je de hond uitlaat, lijn je hem aan en loop je in hoog tempo naar de geschikte plek. Probeer zijn aandacht vast te houden met bijvoorbeeld een speeltje. Zodra je op de betreffende uitlaatplek of hondentoilet bent, laat je de hond vrij. Laat de hond rustig snuffelen. Doet hij zijn behoefte dan spreek je hem rustig en vriendelijk toe en beloont je hem. Pas daarna start de wandeling.

LET OP: Oude(re) honden kunnen soms moeite hebben met het ophouden van hun behoefte. Houd hier rekening mee en ga wat vaker naar de uitlaatplek.

Gratis App en flyer

In de flyer over hondenpoep vind je informatie over overlast en de rol van de gemeente en de hondenbezitter. Wil je een leuk hondenpoepopruimspel doen? Houd dan onze site in de gaten. Binnenkort lanceren we een nieuwe gratis App!

Terug naar nieuwsoverzicht