We willen een hondje.....!

4 december 2013

Het besluit is genomen. Er komt een hond. Eindelijk voldoende tijd en geld en ook de overige gezinsleden delen je enthousiasme. De voorpret gaat beginnen, jullie gaan daadwerkelijk op zoek naar een geschikte vierpotige huisgenoot.

Je ontdekt al snel dat de keuze reuze is. Asielhonden, herplaatshonden, buitenlandse honden, rashonden met stamboom maar ook ‘ras’honden zonder stamboom. En in elke groep zijn geschikte kandidaten te vinden. Het wordt dus een kwestie van afvinken en goed nadenken wat voor jouw gezin belangrijk is en wat jullie voorkeur heeft. Zaken als hoe groot en zwaar mag de hond zijn eenmaal volwassen en moet hij lang haar hebben of juist kort. Moet hij waaks zijn, veel energie hebben en alleen aardig tegen de eigen gezinsleden zijn of is dat laatste niet praktisch omdat de kinderen steeds vaker vriendjes te spelen hebben en deze ook achterom komen.

Rashond

Na gezinsberaad besluit jouw gezin voor een raspup te kiezen. Dat lijkt vandaag de dag bijna een misdaad. Het kan echter een prima keuze zijn wanneer je je realiseert dat vooral een pup het eerste jaar veel van je vraagt. Bovendien moet je je realiseren dat jouw keuze de gezondheid en het welzijn van je hond bepaalt. Kies je voor een rasdier met een erg korte snuit, een heel lange rug, oren tot op de grond of met ouders die erg bang, agressief of ingeteeld zijn, dan is de kans levensgroot aanwezig dat jij en je hond de consequenties vroeger of later in dit aankomende hondenleven gaan ervaren.

Ga dus op zoek naar een rashond zonder lichamelijke extremiteiten en bezoek een goede fokker, al of niet aangesloten bi j een rasvereniging. Vermijd daarbij diegenen die zich ‘rijkserkend’ of ‘rijksgediplomeerd’ noemen. Dit zijn loze kreten die weinig zorgvuldige fokkers en/of handelaren gebruiken om hun praktijken nog wat te laten lijken. Bezoek als het even kan, meerdere fokkers van het door jullie uitverkoren ras en neem onze pupchecklist mee. En laat ook zeker uw gezonde verstand niet thuis en onthoud goed, bij twijfel, niet doen!

Bedenk tot slot dat een leuke rashond ook in het asiel kan zitten.

Terug naar nieuwsoverzicht