Op de vlucht voor het vuurwerk

21 oktober 2013

Kerstversiering, oliebollen en champagne. Het lijkt wellicht nog ver weg, maar de eerste vuurwerkknallen zijn weer gehoord… ook door de honden.

De angst aanpakken, kan dat nog?

Heeft u een vuurwerkangstige hond? Bereid u dan op tijd voor. Voor de inzet van een gewennings- of herconditioneringsprogramma is het eigenlijk al te laat. Het kan echter geen kwaad om toch nog met een goede hondengedragsdeskundige te overleggen. U vindt hen via www.certipet.org en www.honden-gedragstherapie.nl.

De zogenaamde ‘feesttijd’ is voor veel honden in het geheel geen pretje. De meeste honden stellen de knallen niet op prijs en sommigen zijn ontzettend bang.

Medicijnen inzetten? Start op tijd!

Ben je van plan om medicijnen te gebruiken om je hond door de ‘knaltijd’ heen te helpen. Overleg dan bijtijds met je dierenarts. Sommige medicijnen moeten ruim van te voren gestart worden om op het juiste moment echt te werken. Accepteer geen Vetranquil ter bestrijding van vuurwerkangst. In dit medicijn zit namelijk de stof acepromazine, die de geluidsgevoeligheid van de hond verhoogt. De hond wordt daardoor angstiger, maar kan daarop niet meer reageren omdat het middel de spieren verslapt. Bijzonder hondonvriendelijk dus!

Een vuurwerkluw gebied opzoeken

Het kan een uitkomst zijn om in de drukste ‘knaltijd’ een vuurwerkluw gebied op te zoeken. In het bos, buitenaf, bij vrienden waar weinig vuurwerk is. U doet de hond er zeker een plezier mee! Er zijn tegenwoordig hotels en vakantieparken die ‘vuurwerkvrije arrangementen’ aanbieden. Check wel even of er geen carbid geschoten wordt en of de directe omgeving wel echt vuurwerkarm is.

Meer lezen?

Dat kan in het nieuwsmagazine ‘Hond’ dat voor de leden van de Koninklijke Hondenbescherming binnenkort in de bus valt. Als u nu lid wordt, ontvangt u het magazine ook thuis! U bent al lid voor 15 euro per jaar. U krijgt dan drie maal per jaar het nieuwsmagazine thuis en steunt ook nog eens de honden.

Terug naar nieuwsoverzicht