Schrappen verbod op gebruik stroom uit ontwerpbesluit Houders van Dieren gemiste kans

17 oktober 2013

Het is een verboden gedraging ‘het gebruik van of het vastbinden of aanlijnen van een dier met een voorwerp waarmee aan het dier stroomstoten kunnen worden gegeven of waarmee het dier door middel van een elektromagnetisch signaal, straling of scherpe uitsteeksels pijn kan worden toegebracht’, zo luidde de tekst in het ontwerpbesluit Houders van Dieren.

Gisteren heeft de staatssecretaris echter aangekondigd dit verbod uit het ontwerpbesluit te schrappen. Een gemiste kans, vindt de Koninklijke Hondenbescherming. Pijn inzetten om het gedrag van een dier te veranderen, is niet meer van deze tijd. Er zijn betere wegen naar Rome. Een helder en duidelijk verbod, was van grote meerwaarde geweest voor hondenwelzijn en voor een verbeterde houding van mensen jegens dieren.

Helaas blijkt de samenleving en de overheid nog niet in staat om deze stap te maken. Kleine lichtpuntjes zijn dat disproportioneel gebruik van aversieve middelen als mishandeling verboden zijn en dat de staatssecretaris wil bezien hoe ‘ondeskundig gebruik’ tegengegaan kan worden. De Koninklijke Hondenbescherming hoopt dat de staatssecretaris hierbij partijen betrekt, die op het onderwerp deskundig zijn en dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben.

Klik hier voor de link naar de brief

Terug naar nieuwsoverzicht