Aaien? Eerst vragen!

9 oktober 2013

Niet elke hond houdt van contact met vreemden, mens of hond. Sommige honden hebben wat meer ruimte nodig. Zij houden er niet van wanneer onbekenden te dicht bij hen in de buurt komen. Dit kan bijvoorbeeld gekomen zijn door een vervelende ervaring. Ze kunnen dan onzeker, angstig of agressief reageren. Of ze reageren niet, maar vinden het toch ronduit onplezierig.

Gele hond

Die onbekenden kunnen mensen zijn, of honden. Eerder liet de Koninklijke Hondenbescherming al weten blij te zijn met het initiatief ‘Gele hond’. Dit initiatief komt oorspronkelijk uit Zweden. Via 'gelehond.nl' kunnen gele lintjes besteld worden. Deze lintjes kun je aan de lijn van de hond bevestigen. Zo is voor iedereen duidelijk dat deze hond wat meer ruimte behoeft.

Zie je een hond met een geel lintje aan zijn lijn, halsband of tuigje, geef hem dan ruimte! Dit kun je doen door afstand te houden of door de eigenaar van de hond de tijd geven afstand te nemen, voordat je doorloopt. De hond en zijn eigenaar zullen je erg dankbaar zijn voor je begrip.
Meer informatie over het 'Gele hond' initiatief, vind je op gelehond.nl

Aaien eerst vragen

De ‘waarschuwingssleeve Aaien eerst vragen’ richt zich op mensen die een hond willen aaien. Te veel mensen lopen nog met goede bedoelingen recht op een hond af om deze te knuffelen. Dat is niet alleen onplezierig voor veel honden, het kan ook storend zijn voor de baas. Deze is soms totaal verrast. Bovendien kunnen werkhonden er door uit hun concentratie worden gehaald.

Is een hond angstig of schrikkerig, dan kan zijn dag door zo’n goedbedoelde actie flink verpest worden. Tot slot kan het gevaarlijk zijn. Een hond kan uit schrik, angst, pijn of ‘niet willen’, een beet als reactie geven op aanraking.

‘Aaien eerst vragen’ wil mensen waarschuwen een hond óf niet te aaien óf alleen te aaien na dit eerst gevraagd te hebben aan de begeleider van de hond. Er zijn dan ook twee varianten van de ‘waarschuwingssleeve’ die aan de riem en halsband van de hond bevestigd kunnen worden.
Meer informatie over ‘Aaien eerst vragen’ vind je op aaieneerstvragen.nl

Terug naar nieuwsoverzicht