Uitzending Rijdende Rechter toont disrespect dier

7 oktober 2013

De Koninklijke Hondenbescherming heeft met ontzetting kennisgenomen van de uitzending van de Rijdende Rechter van afgelopen dinsdag 1 oktober.

Zij vindt het stuitend dat er door de fokker en de eerste eigenaar zo weinig respect voor de hond wordt getoond en dat beiden de verantwoordelijkheid voor het dier niet boven hun teleurstelling plaatsen.

Zo geeft de eerste eigenaar aan dat zij het niet erg vinden als het dier wegloopt zodat het probleem wordt opgelost. De fokker lijkt op geen enkel moment geneigd de hond terug te nemen om zo een goede zorg en plaatsing van het dier te kunnen garanderen. Een onderlinge ruzie tussen verkoper en koper van het dier lijkt hier belangrijker dan het welzijn van het betrokken dier.

Het aankoopproces is door beide partijen onvoldoende zorgvuldig ter hand genomen. Een aanschaf na één keer een hond zien, zonder ook maar een proefronde gelopen te hebben is aan de zijde van de koper niet slim geweest. Aan de zijde van de fokker had beter doorgevraagd kunnen worden om deze impulsaanschaf – in het belang van het dier – tegen te gaan.

Een hond is niet voor iedereen. De Koninklijke Hondenbescherming hoopt dan ook dat kijkers van de uitzending daardoor inzien dat een hond een levend wezen is met behoeften. Een hond is niet alleen maar leuk en gezellig. Hij moet opgevoed worden, verdient en behoeft aandacht en vraagt minimaal twee uur tijd van zijn eigenaar. Elke dag, vaak wel tien tot vijftien jaar lang. Een hond is een life style, zoals ook onze recente campagne duidelijk maakt:

Filmpje 'Oh sorry...'Column 'asiel als afvoerputje'

Terug naar nieuwsoverzicht