Sokjes aan de voet? Dan doen medicijnen niet altijd goed!

10 september 2013

De meeste bezitters van een Collie-achtige hond weten dat ze voorzichtig moeten zijn met bepaalde medicijnen. Voor de zekerheid waarschuwen we toch nog eens.

Onder Collie-achtige honden, vaak gekenmerkt door witte voetjes, komt regelmatig een mutatie voor die de hond gevoelig maakt voor bepaalde medicijnen. En voor bijvoorbeeld paardenpoep, waarin die middelen kunnen zitten. Wanneer een paard ontwormd wordt, komt dit middel immers in de poep terecht. Als de hond dat eet, krijgt hij het middel binnen. Is hij gevoelig, dan kan hij ziek worden of zelfs komen te overlijden.

Heb je een hond met witte voetjes/sokjes? Of een Collie? Wees dan bedacht op deze mutatie in het MDR1-gen. Overleg met je dierenarts waar je alert op moet zijn en welke medicijnen je beter kunt vermijden. Er is een test ontwikkeld om te testen of een hond de mutatie heeft.

Meer lezen over deze mutatie en eruit volgende aandachtspunten: http://www.gencouns.nl/mdr1.php.

Terug naar nieuwsoverzicht