Blafoverlast echt oplossen? Gedragsdeskundige inzetten!

29 augustus 2013

Bijna elke hond blaft wel eens. Blaft een hond echter veel en langdurig? Dan kan er – zeker in Nederland – al snel blafoverlast ontstaan. Blafoverlast is vervelend voor de omgeving, maar ook voor de hond!

Blaffen is namelijk bijna altijd een uiting van opgefoktheid en/of stress. Een hond die langdurig blaft is ongelukkig. Blafgedrag is een uiting van iets onderliggends. Als je als hondenbezitter weet uit te vinden wat de hond parten speelt, kun je het probleem bij de bron aanpakken.

Zo kan een hond blaffen uit angst om alleen te zijn, uit verveling, om zijn territorium te bewaken, etc, etc. Een goede hondengedragsdeskundige kan samen met de eigenaar op zoek naar deze oorzaak van het blaffen. Voor die oorzaak kan vervolgens een echte oplossing gevonden worden.

Dat is beter dan een lapmiddel inzetten dat alleen het blaffen bestrijdt. Dit is vaak niet alleen ineffectief, het kan ook tot nieuwe problemen leiden. Bovendien is het dieronvriendelijk!

Waarom blaft een hond eigenlijk? Lees er meer over in het artikel van december vorig jaar.

Terug naar nieuwsoverzicht