Kind en hond samen

26 augustus 2013

Afgelopen zaterdag is in de Telegraaf een mooi artikel geplaatst over kind en hond. Daarom vandaag op onze site enkele belangrijke punten over deze bijzondere combi op een rij.

Want hoewel kind en hond een gouden combinatie kunnen vormen, gaat de omgang tussen deze twee vaak niet als vanzelf. Drie tips voor fijn samenleven:

Nooit samen zonder toezicht

Kinderen zijn niet alleen jong en onervaren. Ze zijn vaak zo dol op honden dat ze precies die dingen doen die een hond niet fijn vindt: plotseling aaien, om zijn nek hangen of aan zijn staart trekken. Dat is niet alleen onplezierig voor de hond. Het geeft ook risico op ongelukken.

Omdat zowel hond als kind onverwachte dingen kunnen doen, is de belangrijkste omgangsregel:

Kind en hond samen Laat kind en hond nooit alleen.

Dit lijkt misschien overdreven, maar dat is het niet. Je kind zal niet de eerste zijn die op onderzoek uitgaat en bijvoorbeeld de nietmachine uitprobeert op een honden oor.

Bovendien reageren kind en hond niet alleen beiden impulsief. Ze gedragen zich vaak ook anders als de volwassene even de kamer uit is.

Rust roest niet!

Zorg dat kind en hond in elkaars nabijheid rustig en tevreden zijn. Een hond die steeds wordt weggestuurd als het kind in de buurt is, zal het kind niet leuk gaan vinden. Een kind dat leert rennen en gillen nabij een hond, zal eerder gevaar lopen.

Handen thuis: veilig binnen en buiten huis.

Veel ouders laten hun kind onbekende honden aaien. Niet elke hond vindt het echter prettig om aangehaald worden. Het kan dus vervelend zijn voor de hond. Het kan echter ook gevaarlijk zijn voor het kind. Een kind kan vaak nog niet goed zien of een hond zal gaan bijten. Veel ouders herkennen waarschuwingsgedrag overigens ook niet of te laat.

Niets mis mee om een kind te leren geen (onbekende) honden te aaien! Wel aaien? Dan enkel na overleg met de hondenbezitter en als het een rustige en veilige situatie is. Investeer in het aanleren van de volgende ‘aairegels’:

 • Eerst aan ouder of verzorger vragen (Als die er niet is: niet aaien!)
 • Dan aan de eigenaar van de hond vragen (Als die er niet is: niet aaien!)
 • Als het van beiden mag, aan de hond vragen: steek voorzichtig je hand uit en kijk of de hond naar je toekomt. Zo nee, dan heeft de hond geen zin en laat je hem met rust. Zo ja, kriebel hem dan rustig ONDER zijn kin of op zijn borst. Aai hem niet over zijn kop. De meeste honden vinden dat niet leuk.


 • Meer info?

  Wil je meer lezen over hond&kind? Ga naar de uitgebreide pagina voor ouders: Hond en kind(eren).

  Voor kinderen is er de Kids pagina.
  Leuke App spelen? Download de gratis ‘Gezonde hond App’ voor de iPad in de AppStore.

  Gouden combinaties!

  Met de juiste keuze en de juiste begeleiding van kind en hond, kunnen zij maatjes worden voor het leven. Juist kinderen kunnen heel veel baat hebben bij het opgroeien met honden. Voor sommige honden kan het leven met kinderen ook een verrijking zijn. De zorg voor gouden combinaties ligt in onze handen! Het is een verantwoordelijkheid die veel vraagt, maar waarbij in het belang van kind en hond niet verzaakt kan en mag worden. Meer lezen over het risico tussen kind en hond kan in het artikel van juli.

  Kinderen en honden

  Terug naar nieuwsoverzicht