Autovaardigheid

12 augustus 2013

Vooral in het buitenland zie je ze regelmatig. Honden die met hun hoofd uit het raam van de auto hangen. Relaxed genietend van de wind en het uitzicht. Nu is het niet verstandig om je hond op die manier mee te nemen in de auto. Echter dit plaatje laat wel zien dat het voor veel honden een genoegen is om in de auto te zitten. Helaas is de auto niet voor elke hond vanzelfsprekend leuk. Hoe komt dat?

Van nature zal een hond autorijden niet leuk vinden. Voor veel pups brengt de eerste autorit bovendien weinig goeds. Het is een rit die hen verwijderd van hun vertrouwde omgeving, hun moeder en nestgenoten. Veel pups zijn wagenziek en koppelen dit nare gevoel aan de auto.

Het is dus belangrijk honden te leren dat de auto leuk is. De eerste rit zou er een moeten zijn samen met moeder of nestgenoten. Een kort tochtje met aangename ervaringen in de auto en eindigend in iets leuks. Vervolgens moet deze trend voortgezet worden. Korte tochtjes in de auto met veel leuks tijdens de rit en aan het einde van de rit een leuke activiteit. Een wandelingetje in het bos, een spelletje, een leuk avontuur…

Door korte leuke autoritjes die leiden tot fijne activiteiten, leert een hond autorijden waarderen.

Is je hond bang voor de auto? Zoek dan hulp van een erkend gedragstherapeut. Deze kan je helpen om stap voor stap de auto weer leuk te maken voor je hond. Je hond leert eerst een stilstaande auto leuk te vinden en dan stap voor stap dat het veilig en leuk is om in een stilstaande auto te zijn waarvan de motor draait, in een auto te zijn die een klein eindje rijdt, etc.

Heeft je hond geleerd dat de auto leuk is? Besteed dan aandacht aan het aanleren van veilig gedrag. Je hond moet leren om te wachten op jouw commando voor hij uit de auto mag springen. Oefen dit bewust zodat deze gewoonte bij jezelf en bij je hond inslijt. Kort spelen of iets lekkers geven in de auto, voor je hond uit de auto mag, verandert de verwachting van je hond over een autodeur die open gaat.

Honden met kwetsbare gewrichten kunnen beter niet in en uit de auto springen. Dit kan hun lijf beschadigen. Een loopplank kan uitkomst bieden. Kleine honden kunnen getild worden, maar let daarbij wel op je eigen tilhouding om rugblessures te voorkomen.

Verder loont het om je hond te belonen voor rustig gedrag in de auto. Netjes zitten of liggen levert een beloning op. Voorkom dat je hond zijn hoofd uit het raam kan steken, dit kan leiden tot nare ongelukken en oog- of oorirritaties.

Vastzetten in een degelijk autoharnas of vervoeren in een canvas bench biedt veiligheid.

Zet je hond altijd vast in de auto. Dit voorkomt dat je hond bij een ongeluk door de auto en eventueel door een ruit geslingerd wordt. Vastzetten kun je doen met behulp van een degelijk autoharnas. Zet een hond nooit aan zijn halsband vast in de auto. In de achterbak kan een canvas bench veiligheid bieden. Voor honden die gevoelig zijn voor langs flitsende medeweggebruikers of objecten, biedt dit ook nog eens rust. Een metalen bench kan gevaarlijk zijn bij een onverhoopt ongeluk. Als er een auto inrijdt op de plek waar de bench staat, snijden de dunne metaaldraden door de hond heen. Dat is dus geen goede keus. Een officiële autotransportkooi met brede spijlen kan een klap beter opvangen.

Tips:

De temperatuur in een auto kan snel oplopen en als gevolg bij honden leiden tot oververhitting en daarop volgend de dood.

Tot slot een heel belangrijke waarschuwing. De temperatuur in een auto kan snel oplopen tot dodelijke hoogte. Laat daarom je hond nooit achter in een auto als het buiten warmer is dan twaalf à vijftien graden. Denk eraan dat het plotseling zonnig kan worden, of dat de zon kan draaien. Een auto die in de schaduw stond kan daardoor plotseling een broeikas worden. Honden kunnen hun warmte minder goed kwijt dan wij en oververhitting is een serieus risico.

Terug naar nieuwsoverzicht