Waarschuwing voor kind en hond

23 juli 2013

Kind en hond, het kán een gouden combinatie zijn, maar nooit ‘vanzelf’.

Risico kind en hond

Afgelopen weekend zijn in het buitenland twee tragische ongelukken met jonge kinderen en honden. De Koninklijke Hondenbescherming betuigt daarover haar medeleven en wenst alle betrokkenen veel sterkte toe. Ze wil ook graag waarschuwen dat het samen zijn van kinderen en honden risico’s met zich meebrengt.

Honden zijn niet altijd aan kinderen gewend. Ze kunnen angstig zijn voor kinderen. Het kan ook zijn dat ze iets niet tolereren van een kind. Een hond die ziek is of pijn heeft, kan anders reageren dan anders, juist naar kinderen toe.

Wanneer een hond ‘stop’ of ‘nee’ zegt tegen een kind, kunnen ze daarvoor hun tanden gebruiken. Dan kan, zeker op een teer kinderlijfje veel schade geven. Bovendien kan zelfs zonder lichamelijke schade de impact voor het kind, bijzonder ernstig zijn.

Omdat de hond geen woorden ter beschikking heeft, enkel zijn bek, is het risico van honden voor kinderen groot.

Sommige honden waarschuwen voordat ze hun tanden inzetten. Helaas worden die waarschuwingen door veel volwassenen, laat staan kinderen, gemist.

Erfelijkheid, socialisatie én het moment

Juist in onze volle samenleving is het belangrijk dat ouderdieren (mede)gekozen worden op rustig, tolerant en stabiel gedrag naar kinderen. Dat maakt dat uit hen pups geboren worden met een grotere kans op sociaal gedrag naar kinderen. Dit is van groot belang voor de veiligheid van kinderen. Het is echter ook voor de hond van belang!

Daarnaast is het belangrijk de jonge pup op een goede wijze voldoende kennismaakt met kinderen van allerlei leeftijden en gedrag. Zo voorkom je angst en bepaalde natuurlijke gedragingen van honden. Maakt een hond niet op jonge leeftijd op de juiste wijze kennis met kinderen? Dan is die schade later heel moeilijk of niet in te halen.

Is een hond altijd rustig en tolerant naar kinderen toe? Dan toch blijft het opletten geblazen. Een hond die ziek is of pijn heeft bijvoorbeeld, kan ineens heel anders reageren. Bovendien is er ook het kind met zijn gedrag.

Het kind en zijn gedrag

Kinderen moeten leren wat ze wel en niet kunnen doen in de buurt van een hond. Ze moeten leren dat een hond gevoel heeft en eigen behoeftes. Tot een bepaalde leeftijd is een kind nog niet in staat zelfstandig de juiste inschattingen te maken. Er kan dan echter wel al begonnen worden met het correct leren omgaan met dieren in het algemeen en honden in het bijzonder.

Daarnaast zijn begeleiding, opletten en nooit zonder toezicht bij elkaar laten – voor kind en hond – letterlijk van levensbelang.
Meer lezen over kind en hond kan hier: Hond en kind(eren)
Meer lezen voor kinderen: Kids pagina (Alleen voor kids)

Gouden combinaties!

Met de juiste keuze en de juiste begeleiding van kind en hond, kunnen zij maatjes worden voor het leven. Juist kinderen kunnen heel veel baat hebben bij het opgroeien met honden. Voor sommige honden kan het leven met kinderen ook een verrijking zijn. De zorg voor gouden combinaties ligt in onze handen! Het is een verantwoordelijkheid die veel vraagt, maar waarbij in het belang van kind en hond niet verzaakt kan en mag worden.

Terug naar nieuwsoverzicht