Warm weer dodelijk voor honden

17 juni 2013

De Koninklijke Hondenbescherming waarschuwt hondenbezitters voor de gevaren van het warme weer. De organisatie krijgt in de zomermaanden regelmatig klachten over honden die in de auto worden achtergelaten of naast de fiets moeten meerennen. Hondenbezitters weten vaak niet hoe gevaarlijk dit is.

‘Honden zweten namelijk niet zoals mensen. Zij raken hun warmte kwijt door te hijgen en via hun voetzolen. Een hond kan daardoor niet tegen al te hoge temperaturen’ aldus Just de Wit van de Koninklijke Hondenbescherming. ‘Het bloed wordt dik en stroperig, waardoor het niet meer kan worden rondgepompt, dat leidt al snel tot een onomkeerbare coma en de dood. Laat uw hond niet achter in de auto. Vermijd überhaupt zoveel mogelijk directe zon. Laat de hond voldoende water drinken. Zwemmen in veilig zwemwater is op het heetst van de dag verstandiger dan wandelen. Gaat u wel wandelen? Vermijd dan warm asfalt en kies voor beschaduwd bos. Uiteraard moet de hond aan zijn beweging komen, maar wandel in de koelte van de ochtend en laat in de avond.’

De inspecteurs van de Koninklijke Hondenbescherming controleren iedere zomer extra op honden die in auto’s worden achtergelaten. ‘Een warme auto is voor de mens al geen pretje, maar voor een hond kan dit binnen een aantal minuten al fataal zijn’, aldus Ronald Vols, directeur van de inspectiedienst. Daarnaast zijn bij de Koninklijke Hondenbescherming gratis flyers ‘Tienmaal wijzer met uw hond bij warm weer’ en posters ‘Laat uw hond niet in de auto!’ en ‘Fiets bij warmte niet met de hond!’ op te vragen.

Terug naar nieuwsoverzicht