De tanden in bijtincidenten in asielen

7 juni 2013

Ieder bijtincident met een hond, is er één te veel. In de stressvolle omgeving van het asiel, kan een hond eerder tot bijten overgaan. Dat is iets wat het asiel wil voorkomen. Voor zijn medewerkers, zijn vrijwilligers en voor de honden. Een hond die gebeten heeft, vindt immers minder makkelijk een nieuw thuis.

Daarom hebben gisteren in Woudenberg zeventig gemotiveerde asielbeheerders, -medewerkers en -vrijwilligers hun tanden gezet in het vraagstuk ‘hoe voorkom je bijtincidenten in het asiel’.

De middag is gestart door Majori Meijer, gedragstherapeut in dienst van het Dierenopvangcentrum Amsterdam. Zij laat zien hoe het beleid van dit asiel in de afgelopen jaren heeft gezorgd voor een flinke daling van het aantal incidenten. Goede kennis bij de verzorgers en vrijwilligers over hondengedrag is daarbij cruciaal. Het asiel verzorgt binnenkort voor externen praktische training in het omgaan met agressie bij honden.

Als tweede spreker is Joanne van der Borg van DogVision aan het woord over hoe je kunt voorkomen dat je verrast wordt door agressie. Een goede gedragstest geeft inzicht in hoe de hond in verschillende situaties kan reageren. Dat is niet alleen belangrijk voor de periode dat de hond in het asiel is, maar ook voor het kiezen van een passende nieuwe baas. Om veilig en goed te kunnen testen, moet je voldoende kennis, inzicht en vaardigheid hebben. DogVision verzorgt hiervoor cursussen.

De middag wordt afgesloten door Nienke Endenburg, GZ-psycholoog. Zij is een van de weinige GZ-psychologen in Nederland met een ruime ervaring in het behandelen van mensen die diertrauma’s hebben opgelopen, dierfobie hebben of rouwverwerkingsproblemen ondervinden na het verlies van een dier. Zij gaat in op de emotionele gevolgen die (bijna)bijtincidenten kunnen hebben. Vaak wordt onderschat hoe ingrijpend een incident kan zijn en is er onvoldoende inzicht in welke hulp ingeschakeld kan en moet worden. De hulp van een GZ-psycholoog wordt vergoed binnen het basispakket van de ziektekostenverzekering. Goede, tijdige hulp, kan niet alleen het verlies van een goede vrijwilliger of medewerker voor het asiel schelen, maar ook veel persoonlijk leed voorkomen.

Meer lezen over het voorkomen van bijtincidenten middels een protocol? Ga naar deze pagina en download de twee documenten voor asielen:

Informatiemateriaal bestellen

Terug naar nieuwsoverzicht