Hondenuitlaatdiensten voorkom afsluiting wandelgebieden!

28 mei 2013

In een tweetal natuurgebieden in Lelystad mogen niet meer dan drie honden per persoon worden uitgelaten. Dit heeft Staatsbosbeheer besloten na klachten over hondenuitlaatdiensten. Naar aanleiding van dit bericht wil de Koninklijke Hondenbescherming graag nog eens aangeven waar in haar ogen een hondenuitlaatdienst aan zou moeten voldoen:

Maximaal vijf honden per geleider. Een goed geleider moet zijn honden onder controle houden, bij zich kunnen houden en alle honden altijd direct kunnen terugroepen.

De geleider houdt zijn honden weg bij andere honden. Een groep honden komt bedreigend over op individuele honden en kan zich anders gedragen als gevolg van een ‘ganging up effect’.

Hondenpoep wordt opgeruimd, overige recreanten en wild worden niet gestoord. De afsluiting van veel recreatieterreinen voor honden gebeurt als gevolg van hondenpoepoverlast en het hinderen van andere recreanten en/of wild. Een hondenuitlaatdienst dient te voorkomen dat ze aan de afsluiting van weer een mooi recreatiegebied bijdraagt.

Een gedegen opleiding en kennis van (honden)zaken als basis. Een hondenuitlaatsdienst dient een erkende en goede opleiding tot hondenuitlater te volgen zodat ze op het beroep is voorbereid. Kijk voor meer informatie hierover ook eens op de website van de Belangenvereniging Hondenuitlaatservices Nederland: http://www.hus-nederland.nl/site/

Voor veel honden(bezitters) is het een uitkomst om mee te mogen met een goede hondenuitlaatdienst. Zorg dat het een groot goed blijft!

Terug naar nieuwsoverzicht