Zwemvaardigheid voor de hond

26 mei 2013

Wil je je hond leren zwemmen of pootjebaden? Het mooie weer komt er weer aan en dan kan waterpret erg leuk zijn. Wij zetten alvast wat tips voor je op een rij als je hond nog niet heeft leren zwemmen.

Kies het zwemwater zorgvuldig

Kies bewegend (maar niet snel stromend), veilig water met een langzaam aflopende oever als je je hond wilt leren zwemmen. Bewegend water is minder gevoelig voor het ontstaan van grote hoeveelheden blauwalg of andere ziekmakers. Te snel stromend water echter geeft risico dat de hond afdrijft of in de stroming terecht raakt. Een langzaam aflopende oever maakt het de hond makkelijk om in en uit het water te stappen.

Safety first

Gooi je hond nooit in het water. Als hij niet kan zwemmen, moet je heel snel zijn om hem weer boven water te krijgen voor hij verdrinkt. Kan hij wel zwemmen, dan is het toch een zeer onplezierige ervaring voor je hond. Veel honden hebben angst voor water opgelopen doordat ze door iemand in het water zijn gegooid.

Er zijn honden die door hun bouw niet kunnen zwemmen. Vaak zijn het zwaar gebouwde honden die moeite hebben om hun lijf en kop boven water te houden. Het kan ook zijn dat een hond de instinctmatige trappelbewegingen niet maakt en dus simpelweg zinkt.

Denk aan de omgeving

Leer je hond dat hij alleen mag zwemmen als jij dit wilt. Dit voorkomt een ongewenst nat pak en onveilige zwemsituaties. Alleen op jouw signaal er in dus. Je kunt dit oefenen door je hond in de buurt van water bij je te houden/roepen en hem te belonen met bijvoorbeeld een favoriet balspelletje als hij goed bij je blijft/komt. Gaat hij zwemmen, dan geef je een keer duidelijk je zwemsignaal net voor hij te water gaat. Dit herhaal je net zo lang tot je hond weet wanneer hij wel (op signaal) mag zwemmen en wanneer niet.

Laat de hond alleen te water gaan als er geen waterwild is. Je hond zal niet de eerste zijn die verdrinkt omdat hij achter eenden aanzwemt, te laat bemerkt dat hij moe is en niet meer terug kan komen. Voor het waterwild kan het ook verstorend en gevaarlijk zijn.

Aan de slag

Leer je hond eerst pootjebaden. Het is het beste een hond te leren het water in te lopen. Niet springen dus. Bij springen kan de hond zich lelijk bezeren, als er onder het wateroppervlakte scherpen takken of andere zaken uitsteken. Doe halsbanden en tuigen af, om te voorkomen dat de hond ergens achter blijft haken. Wil je je hond toch iets omdoen? Kies dan voor een zwemvest met een handvat bovenop. Dit houdt de hond wat meer omhoog in het water en biedt veiligheid. Er is echter wel risico dat de hond ergens aan blijft haken met het vest. Wees daarop zeer alert!

Je leert het pootjebaden aan door voor je hond uit het water in te lopen. De meeste honden zullen uit nieuwsgierigheid volgen. Speel een spelletje met je hond in het water en heb het leuk samen. Dwang werkt averechts. Hou het de eerste keren hierbij. Je hond zal water koppelen aan lol met jou en vermoedelijk steeds iets verder het water in gaan.

Houd je hond van apporteren? Gooi dan een drijvend apporteervoorwerp in het water. Een drijvende bal is uiteraard ook goed als de hond het maar makkelijk kan pakken. Door het voorwerp telkens iets verder te gooien in het water, moedig je je hond aan om meer vertrouwen te krijgen in het water. De stap naar zwemmen wordt daardoor makkelijker voor je hond. Gooi af en toe ook dichterbij, zodat het niet alleen maar moeilijker wordt voor de hond. Af en toe een ‘makkie’ motiveert en je doel is zwemmen leuk te maken voor de hond.

Wil je de stap van pootjebaden naar zwemmen maken? Kies dan een warme dag, zodat de hond behoefte heeft aan verkoeling. Ga eventueel zelf mee het water in. Denk dan wel aan een shirt om je bovenlijf te bedekken. Mocht de hond je tijdens het zwemmen per ongeluk met zijn nagels raken, dan is je huid wat beschermd. Beloon je hond voor naar je toe komen in het water op een manier die bij hem past. Houd goed in de gaten of hij het leuk vindt. Gaat hij niet uit zichzelf zwemmen? Geef het dan de tijd of accepteer dat pootjebaden voor hem genoeg is. Voor hondsociale honden kan een zwemkameraad helpen de drempel te overwinnen.

Houd in de gaten dat zwemmen voor een onervaren hond vermoeiend is. Liever te snel stoppen dan te lang doorgaan dus!

Meer tips voor veilig zwemwater vind je in het nieuwsartikel van 20 mei.

Terug naar nieuwsoverzicht