Spelen of gespeeld worden

14 mei 2013

Wanneer spel leuk verloopt is het een van de leukste dingen die je je hond in zijn leven kunt bieden. Spel is leuk, maar ook een belangrijk leermoment voor de hond.

Waarom spelen honden?

Spelboog Spelen is leuk en het helpt om een band op te bouwen. Spel is ook noodzakelijk om vaardigheden te oefenen. Vooral jonge dieren (en mensen) trainen hun lichamelijke en geestelijke vermogens in spel. Volwassen dieren moeten echter ook in vorm blijven en daarbij kan spel helpen.

Spel bevat veel onverwachte momenten. Het verrassingsmoment van spel traint een dier speciaal in het omgaan hiermee. In het leven kom je regelmatig positieve en negatieve verrassingen tegen. Snel daarop reageren kan het verschil maken tussen leven en dood. Dit komt dus naast het fysiek fit zijn. Door spel word je fit én verbeter je je reactievermogens.

Tot slot is spel een relatief veilige manier om te testen waar je staat in de wereld. Spel is dus niet alleen maar leuk! Het heeft een aantal duidelijke functies. Bij onze honden is het vermogen tot spelen tot op latere leeftijd in flinke mate aanwezig. Dit is fijn, omdat we spel voor veel zaken kunnen inzetten. Het geeft ons echter ook de verplichting om te zorgen dat een hond kan spelen!

Mens en hond in spel

Mensen die een band hebben of willen krijgen met een hond, spelen met hun hond. Omgekeerd zullen honden die iets willen van mensen ook spel inzetten. Spel is namelijk een veilige manier om te testen waar je staat ten opzichte van de ander. Wie is lichamelijk krachtiger? Wie krijgt eerder iets voor elkaar? Wie heeft geestelijk of lichamelijk overwicht in welke situaties? Wie waardeert welke bezittingen en welke niet? Wat kun je maken, waar kom je mee weg?

Als mens kun je spelen met de hond puur voor de ontspanning. Je kunt spel ook inzetten als beloning voor aan te leren gedrag. Of om een situatie een andere emotionele lading te geven. Een angstige hond laten spelen nabij iets wat hij eng vindt, is daarvan een voorbeeld.

Spelregels houden het leuk

Spelregels zijn belangrijk om het spel in goede banen te leiden:

Speel veel met de hond en speel bewust!

NB. Loopt spel anders dan verwacht? Gaat er dingen mis? Tekenen van agressie of angst? Schakel een goede gedragstherapeut in! (Gedragstherapeuten aangesloten bij Alpha of geaccrediteerd door Certipet hebben een opleiding gedaan en scholen zich bij.)

Zelf zin in een leuk spel, maar de hond even niet? Dowload dan de gratis ‘Gezonde hond’ App voor de iPad!

Terug naar nieuwsoverzicht