Hond goed voor kind

8 mei 2013

Wist je dat het voor kinderen heel goed is om in contact te komen met honden? Uiteraard onder begeleiding van een volwassene en gebonden aan bepaalde voorwaarden en regels. Daarover was afgelopen maandag meer op deze site te lezen.

Opgroeien met een hond biedt een kind veel voordelen. Naast lichamelijke voordelen, zijn er de voordelen van het vinden van gezelschap, aanvaarding en geborgenheid bij de hond. Bovendien werkt het meehelpen met de verzorging positief op de ontwikkeling van het kind.

Niet alleen worden de kinderen vaardiger in het herkennen van behoeften van dieren. Ze leren ook rekening houden met andere levende wezens. Wanneer een kind goed begeleid wordt bij het verzorgen van een hond, kan het ook goed zijn voor het ontwikkelen van een verantwoordelijkheidsgevoel. Uiteraard blijven ouders/verzorgers altijd eindverantwoordelijk voor de hond en kunnen bepaalde taken enkel door volwassenen worden uitgevoerd.

De juiste keuze van de hond waarmee het kind omgaat, is erg belangrijk. De hond moet goed gesocialiseerd zijn met kinderen, ontspannen en op zijn gemak zijn in hun nabijheid. Honden die gevoelig zijn voor opwinding, angstig of agressief zijn uiteraard geen geschikte honden voor contacten met kinderen. Om een hond voor een kind waardevol te laten zijn is het belangrijk dat je als ouders/verzorgers veel tijd besteed aan het aanleren van een goede omgang met de hond. Om het voor de hond waardevol te laten zijn deel uit te maken van het gezin, is het belangrijk dat in zijn behoeften wordt voorzien.

Wanneer een hond goed wordt verzorgd, ontwormd en ontvlooid is overigens de kans klein dat het dier een infectie(ziekte) overbrengt. Regelmatig de handen wassen is belangrijk, ook om andere redenen. Daarnaast is het verstandig niet met de hond in bed te slapen.

Wil je meer lezen over hond&kind? Ga naar de uitgebreide pagina voor ouders: Hond&Kind.
Voor kinderen is er de Kids pagina.
Leuke App spelen? Download de gratis ‘Gezonde hond App’  voor de iPad in de AppStore. Of lees er meer over.

Terug naar nieuwsoverzicht