Koop geen ‘broodfokpup’

28 maart 2013

Als koper van een pup bepaalt of u malafide fokkerij wilt steunen of niet. Wanneer u een pup bij de verkeerde fokker koopt, houdt u deze zeer dieronvriendelijke industrie in stand. Weiger dit dus ook resoluut en help anderen malafide fokkers te herkennen.

Vanaf as maandag moet elke pup gechipt zijn als deze naar de nieuwe eigenaar gaat. Dit kan helpen bij het tegengaan van malafide hondenhandel. Koop nooit een ongechipte pup! Er is meer om op te letten. Vijf herkenningspunten voor een malafide fokker:

1. De fokker heeft honden op ‘voorraad’. U kunt de hond van uw keus binnen enkele dagen of weken ophalen. De fokker verkoopt vaak ook meerdere typen of rassen.

2. U mag de pups niet in hun verblijf zien. De pups worden naar een ontvangstruimte gebracht of zelfs aan huis. De moederhond is niet aanwezig bij de pups of u krijgt deze alleen na aandringen te zien.

3. De pups worden niet in huiselijke kring grootgebracht, maar in bijvoorbeeld een schuur.

4. De pups zijn niet schoon of ogen zelfs niet fit, zijn angstig, sloom of lusteloos.

5. Er worden u geen kritische vragen gesteld als toekomstige eigenaar. Er wordt niet gecheckt of u de hond een goed thuis gaat bieden. Wel kan er worden aangedrongen dat u snel beslist omdat er meer ‘gegadigden’ zijn of een korting bedingen als u de pup meteen meeneemt.

Een malafide fokker kan zich professioneel, bekwaam en netjes opstellen. Omdat er veel geld in de handel omgaat, kunnen ze een prachtige ontvangstlocatie hebben. Een mooi verhaal hoort bij hun verkooptechnieken. Toch is een malafide handelaar makkelijk te herkennen.

Kies bewust voor een hond en kies uw hond bewust. Download de pupchecklist als u voor een pup kiest of iemand kent die deze keuze overweegt

Pupchecklist

Terug naar nieuwsoverzicht