Paard en hond in galop de paden op

26 maart 2013

Paard en hond kunnen goed samenleven, maar niet altijd en ook niet altijd ‘vanzelf’. Paarden zijn vluchtdieren. Dit maakt dat zij de wereld heel anders waarnemen dan honden. Hoewel er genoeg honden zijn die voor een paard op de vlucht slaan, is het meestal andersom. Honden kunnen een paard niet alleen levensgevaarlijk verwonden. Ze kunnen het dier ook op de vlucht doen slaan. Dat kan grote gevolgen hebben voor het dier, zijn eventuele ruiter/menner en de omgeving. Denk maar aan verkeer waar het dier in zijn vlucht op klapt.

Paarden ontmoeten met een hond

Ontmoet je tijdens een wandeling met de hond paarden? Roep de hond dan altijd bij je en houd hem bij je, indien nodig aangelijnd. Dit is ook belangrijk als je hond rustig en goed omgaat met paarden.

Het paard dat je ontmoet, kan immers niet ruiken dat jouw hond hem niets doet. Wat hij wel ruikt, is een roofdier, wat acuut angst kan oproepen. Voorkom ook dat je hond in de nabijheid van het paard blaft. Veel paarden zijn wel gewend aan hondengeblaf, maar met name plots blaffen kan schrik veroorzaken.

Voldoende afstand houden, is overigens niet alleen voor het paard van belang, het is ook plezieriger voor de hond. Sommige honden zijn angstig voor paarden, anderen willen er mee ‘spelen’ of het najagen, wat frustratie geeft als dit niet kan. Voldoende afstand voorkomt zowel angst, frustratie als ongelukken.

Samenleven als paard en hond

Wanneer een hond op jonge leeftijd op de goede wijze in contact komt met paarden, kan een mooie band ontstaan tussen twee verschillende diersoorten. Er zijn voorbeelden te over van paarden en honden die de beste maatjes zijn, soms zelfs onafscheidelijk.

Een verrijking voor beide dieren! Toch is het als eigenaar van de dieren wel opletten geblazen. Bijvoorbeeld als de dieren in een jolige bui samen rennen of spelen. Paarden kunnen immers flink bokken en hun benen in een jolige bui in volle vaart een bepaalde kant op slaan. Is op dat moment de hond daar, dan is de kans groot dat hij flink beschadigd raakt of zelfs overlijdt door een verkeerd belande klap.

Honden en paarden die in hun spel gewend zijn om contact te maken met soortgenoten, kunnen niet altijd inschatten dat dit onveilig is bij een andere diersoort of formaat dier. Hoe leuk het ‘spel’ er dus ook uitziet, ons advies is: wanneer een paard en een hond samen rennen of spelen, direct de hond bij je roepen. Zo voorkom je ellendige ongelukken.

Meer weten?

Wil je meer lezen over de hond en andere dieren? Wordt dan nu lid van de Koninklijke Hondenbescherming. Je steunt daarmee voor 15 euro het goede doel en ontvangt ook nog eens drie keer per jaar het informatieve magazine ‘Hond’. Als je nu lid wordt, ontvang je in mei al de eerste ‘Hond’ thuis! Kijk voor meer informatie snel op:

Ja, ik word snel lid en ontvang in mei mijn eerste 'Hond'.

Terug naar nieuwsoverzicht