Wordt het wandelen of wordt u voortgetrokken?

6 maart 2013

Veel honden trekken aan de lijn. Meestal is de eigenaar van de hond daar niet blij mee. Waarom is het eigenlijk iets dat zo vaak voorkomt bij honden, dat trekken aan de lijn? Er kunnen een aantal redenen zijn.

Waarom trekt een hond aan de lijn?

Allereerst lopen de meeste honden in hun eigen, natuurlijke, tempo veel sneller dan wij als mens lopen. Ook de honden die klein van stuk zijn of korte poten hebben. Doet u maar eens de volgende proef: uw hond loopt los in het bos op een recht pad en u loopt naast hem. Wanneer hij vlot doorloopt, probeert u uw tempo zo aan te passen dat u even snel loopt. Hoogst waarschijnlijk loopt dit voor u niet prettig, omdat u nu sneller loopt dan normaal.

Eigenlijk vragen wij van onze honden dus heel wat wanneer we ze willen leren ons tempo te lopen. Toch nemen we maar weinig tijd om de hond dit onnatuurlijk langzaam lopen aan te leren. We doen de pup zijn halsband om, lijn eraan en lopen maar. Doordat we met onvoldoende geduld de vaardigheid van meelopen aanleren, gaat de hond al snel trekken (in eerste instantie kan dit achteruit zijn, opzij of vooruit).

En dan ontstaat er iets nieuws bij de hond. Hij leert dat trekken zin heeft en hem iets oplevert. Wanneer een pup uit onwennigheid in de lijn gaat hangen of achteruit loopt, gebeurt er van alles. De eigenaar moedigt hem wellicht aan om mee te lopen, pakt hem misschien op of wacht een tel of wat. Het eerste begin is gemaakt van leren dat je als hond dat gekke ding aan je lijf, de halsband met riem, kunt beïnvloeden.

Aan deze eerste ervaringen worden al snel veel meer ervaringen toegevoegd. Spoedig trekt de hond niet meer achteruit, maar vooruit. Zo komt hij sneller bij het lekkere geurtje aan de lantaarnpaal, is hij sneller bij een favoriet persoon of eerder bij een speelmaatje. Trekken heeft zin!

Met al die ervaringen wordt het trekken aan de lijn op den duur een gewoonte. De hond weet niet beter meer dan kracht te zetten op halsband en lijn. Is de hond licht van gewicht of de eigenaar sterk, dan wordt het trekken voor hem of haar ook een gewoonte. Eigenaar en hond gaan met een strakke lijn door het leven. Is de hond zwaar of de eigenaar relatief licht van gewicht, dan ontstaan er bij de eigenaar irritaties of blessures. Zeker wanneer de hond ook heeft geleerd dat een plotselinge beweging in de richting van iets hem daar snel bij brengt. De schokken op handen, armen en rug/nek van de eigenaar kunnen dan bijzonder onaangenaam en/of pijnlijk zijn.

Is het nu zo erg, dat een eigenaar door zijn hond wordt voortgetrokken?

De spanning op de lijn kan voor hond en eigenaar vervelende gevolgen hebben. Door de spanning op de lijn, kan de hele relatie tussen hond en eigenaar onder spanning komen te staan. Zeker wanneer het trekken de eigenaar pijnklachten geeft. Al snel wordt de hond minder en minder uitgelaten en wordt het ommetje een onplezierige ‘must’. Dat is zonde voor de eigenaar die zijn huisdier heeft om er van te genieten. Het is echter ook funest voor de hond, die steeds minder zijn energie kwijt kan.

De spanning op de lijn kan lichamelijke klachten geven bij de eigenaar, maar ook bij de hond. Een halsband die constant in de hals van de hond drukt, is niet gezond. De hals bevat kwetsbare onderdelen. Bovendien is een hond niet gebouwd om voorwaarts trekkend, uit balans, zich voort te bewegen.

Een gespannen lijn heeft bij veel honden ook invloed op hun gedrag. Met een losse lijn lijken ze meer ontspannen. Staat er spanning op de lijn dan kunnen ze gefrustreerd of agressief reageren op andere honden, op mensen of op gebeurtenissen in hun omgeving. De spanning van de lijn geeft een gespannen hond.

Hoe kunt u een meer ontspannen wandeling met uw hond hebben?

Iedere hond kan leren wandelen zonder trekken. Hij moet het echter wel leren! En dat kost tijd en geduld. Heeft u een pup? Voorkom dan dat hij leert dat hij druk op de lijn kan zetten. Zie elke wandeling als een oefen moment en oefen bewust het meelopen met u. Beloon de hond wanneer hij meeloopt en hou zijn wandeltempo in de gaten. Heeft u een oudere hond die al heeft geleerd te trekken? Dan zult u veel tijd en energie moeten investeren. Uw hond heeft de voordelen van trekken aan de lijn immers al bemerkt en hier een gewoonte van gemaakt. Een goede hondenschool, -vereniging of erkende gedragstherapeut kan u helpen om de hond te leren mee te lopen aan een losse lijn. Wanneer u bereid bent om nu veel tijd en energie te investeren, zult u een leven lang plezier hebben van deze investering!

Pup trekt aan lijn

Terug naar nieuwsoverzicht