Overgewicht bij honden, is dat erg?

21 februari 2013

Overgewicht bij honden komt steeds vaker voor. In Groot-Brittannie is al meer dan de helft van de honden te zwaar. In Nederland lijdt één op de drie huisdieren aan overgewicht.

Een beetje extra vet zal een gemiddelde hond niet deren, maar echt overgewicht is slecht. Het kan lijden tot ziekten als diabetes (suikerziekte) en hartproblemen. Veel honden hebben, zeker op oudere leeftijd, last van hun gewrichten. De pijn die dat veroorzaakt kan verergerd worden door overgewicht. Bovendien voelen te zware dieren zich niet fit en kunnen ze eerder doodgaan.

Het is dus belangrijk om op het gewicht van je hond te letten. Bij een hond die goed op gewicht is, zie je een taille als je van boven op de hond kijkt. De lijn van de buik gaat net voor de achterpoten iets omhoog. Als je je vingers tegen de borstkas van de hond legt, voel je een klein kuiltje tussen de ribben. Vallen je vingers er helemaal in, dan is de hond te mager. Kun je de ribben niet voelen, dan zit er te veel vet op.

Is je hond te zwaar? Overleg dan met je dierenarts hoe je de hond verantwoord wat gewicht kunt laten verliezen. Meer bewegen is goed, maar dit moet je geleidelijk opbouwen. Een zwaar lijf wordt immers meer belast door zijn eigen gewicht.

Veel honden worden te zwaar door te weinig bewegen en te veel tussendoortjes. Geef je je hond tussendoortjes? Kijk dan eens hoeveel dat is op een dag en of het wat minder kan. Soms schrik je ervan als je alles wat je je hond op een dag geeft, bij elkaar optelt.

Het voorjaar komt er aan, wij hopen dat je dat met een fitte en vrolijke hond tegemoet mag zien!

Meer lezen over gezonde voeding? Klik dan op onderstaande pdf.

Goede voeding voor de hond (2,6 MB)

Terug naar nieuwsoverzicht