Bijtincidenten in asielen, een onderwerp om samen de tanden in te zetten

6 februari 2013

In een opvangsituatie zitten veel honden bijeen. Het stressniveau is relatief hoog. Er is niet altijd informatie beschikbaar over de honden en hun historie. Niet vreemd dus dat in veel asielen wel eens een bijtincident voorkomt. Niet vreemd, maar wel bijzonder vervelend.

Klaar van 43 vertelt: ‘Ik was vrijwillig actief in een asiel. Elke dinsdag en donderdag wandelde ik met de honden. Heerlijk om buiten te zijn en goed te doen voor deze dieren. Op een ochtend ging het echter fout. Ik stapte de kennel in bij een hond die te opgefokt was. Hij beet me vrijwel direct. Achteraf besef ik dat ik signalen heb gemist. Ik had de kennel niet moeten instappen op dat moment. Ik ben echter nog steeds niet over het trauma heen.’

Elk bijtincident is er één te veel. Bijtincidenten kunnen lichamelijk en geestelijke schade opleveren. Het kan leiden tot aansprakelijkheidsstelling van het asiel. Daarnaast verlaagt het de plaatsbaarheid van de betrokken hond. Bijtincidenten zijn voor niemand goed.

Daarom zetten Dierenopvangcentrum Amsterdam, DogVision en de Koninklijke Hondenbescherming gezamenlijk hun tanden in dit onderwerp. Asielmedewerkers worden van harte uitgenodigd om op donderdag 6 juni in het midden van het land bij de middag aanwezig te zijn. De middag wordt hen aangeboden door de Koninklijke Hondenbescherming, maar aanmelding is noodzakelijk.

Aanmelden kan via: info@hondenbescherming.nl.

Meer lezen over opleidingen/cursussen op het gebied van hondengedrag: www.dogvision.nl. Of geef u nu op voor de nieuwsbrief, zodat u interessante aanbiedingen niet mist: nieuwsbrief DogVision

Terug naar nieuwsoverzicht