Waarom een goede hondendeskundige belangrijk is

21 januari 2013

Stel je hond toont ongewenst gedrag. Je wilt daarin verandering brengen en schakelt een hondentrainer of hondengedragsdeskundige in. Deze beluistert het probleem en geeft je een advies. Nietsvermoedend ga je met het advies aan de slag. Maar wat blijkt? Het gedrag van je hond verergert. Je denkt dat het aan jou ligt. Als je de trainer of gedragsdeskundige spreekt, bevestigt hij dat. Je moet gewoon volhouden. Dat doe je, maar het gedrag verergert verder. Je bent de wanhoop nabij.

Onbeschermd beroep

Het is iets dat helaas veel hondenbaasjes en honden overkomt. Als hondeneigenaar is het namelijk lastig om kwaliteit van een ‘trainer of deskundige’ te herkennen. De overheid heeft namelijk geen wettelijke eisen gesteld en de beroepen zijn onbeschermd. Dat betekent dat iedereen morgen als ‘trainer of deskundige’ aan de slag kan gaan.

Kennis en kunde

Dat is vervelend omdat honden tegenwoordig in een complexe samenleving leven waar ze heel veel moeten en moeten laten. Gelukkig is in de loop der tijd door onderzoek ook meer bekend geworden over hoe honden leren, waarom ze gedrag tonen en hoe je dat al dan niet kunt beinvloeden. Een goede hondentrainer of –deskundige moet dus ook heel wat in huis hebben. Ze moeten theoretische en praktische kennis en vaardigheden hebben. Van honden, hondengedrag en leerprocessen. En ook van mensen en van coachingstrajecten.

Wil je met je hond op cursus of wordt je geconfronteerd met ongewenst gedrag? Zorg dan dat je een deskundig persoon inschakelt. Zo voorkom je dat je goedbedoeld van de regen in de drup of het onweer belandt.

Een goede hondenschool of -vereniging vinden

Helaas zijn er geen onafhankelijke certificerende instanties voor hondenscholen of -verenigingen. Hier vind je wel tips als je op zoek bent naar een goede hondenschool of –vereniging: de juiste cursus vinden.

Een goede hondengedragsdeskundige vinden

Een goede hondengedragsdeskundige (ook wel ‘therapeut’) vind je via de beroepsvereniging Alpha of via Certipet, een accrediterende instantie of de SPPD, een platform: 

Alpha

Certipet 

SPPD

De tijdsinvestering voor het vinden van een goede deskundige is zeker de moeite waard!

Lees hier ook het standpunt van de Hondenbescherming over begeleiding van hondeneigenaren:

Standpunt Hondenbescherming mbt begleiden hondeneigenaren

Terug naar nieuwsoverzicht