Het regent Jack Russels

17 januari 2013

De laatste weken worden we overspoeld met aanvragen tot het opnemen van oude Jack Russellachtige hondjes. De een na de andere kan niet meer overweg met de kleine kinderen in het gezin. En niet alleen dat, bij navraag blijkt dat ze ook niet met andere honden kunnen, slecht alleen kunnen zijn, bezoekers begrommen en de eigenaren bijten als die hen wil wegsluiten in een bench of de hal. 

Hier een willekeurige greep uit de berichten van mensen de afgelopen twee weken:

Terriërs, zoals Jack Russells zijn overwegend energieke ‘doe-hondjes’. Ze hebben meestal een krachtig karakter en houden vaak niet van knuffelen of rondhangen. Veel mensen schaffen een terriërachtig hondje aan omdat ze zo fijn klein zijn en zo grappig ondeugend lijken. Een terriër heeft echter bijzonder veel activiteit nodig. Twee tot drie uur op een dag bezig zijn is bij deze honden eerder de activiteitsbehoefte dan het kwartier tot halfuur dat honden gemiddeld wordt geboden in Nederland. Bovendien zijn ze intelligent en zullen ze zelf de regels in huis bedenken als die niet door de eigenaar worden gesteld. Bezint dus eer ge begint. Voorkom dat een potentieel fijne hond op latere leeftijd wordt afgedankt omdat het niet meer gaat. Jack Russellachtige honden hebben hondenbaasjes nodig met tijd, kennis, inzet en meer doorzettingsvermogen dan hun hond. Ze passen niet standaard in een gemiddeld gezin. 

Terug naar nieuwsoverzicht