Je herplaatsingshond is er, hoe doe je dat in de eerste dagen

16 januari 2013

Gisteren heb je op de site kunnen lezen over het belang van een juiste match. Hoe pak je het echter aan als je herplaatsingshond voor het eerst thuis is? In dit artikel vind je enkele tips.

Alles in huis

Zorg dat je alles in huis hebt, voor je de hond gaat halen. Een mand, een riem, water- en voerbakken, verzorgingsmaterialen, eten, knaagmateriaal en beloningssnoepjes. Speeltjes zijn ook belangrijk, maar vraag even na welk speelgoed je hond leuk vindt om te voorkomen dat je met een stapel ongebruikt speelgoed blijft zitten.

Vraag de locatie waar hij nu zit, welk eten hij krijgt. Je kunt dan eerst zijn oude voer geven en dit – indien gewenst - langzaam mengen met een steeds groter deel van zijn nieuwe voer. Dit vermindert het risico op maagdarmklachten door de verandering.

Geef zowel knaag- als speelmateriaal de eerste tijd alleen in je bijzijn. Je kunt dan kijken of de hond geen risico loopt zichzelf ermee te bezeren.

Zet de slaapplek van de hond op een rustige plek. Hij moet zich er kunnen terugtrekken en er mag geen risico zijn dat hij onverwacht in zijn slaap gestoord wordt. Voor zijn etensbak en waterbak geldt hetzelfde: uit de loop op een rustige plek.

Denkt je ook aan de verzekering (WA, dierziektekosten), opgave bij de hondenbelasting en het regelen van een dierenarts en indien nodig een oppas?

De opvoeding begint meteen

Kijk in de eerste periode goed hoe je hond op situaties reageert. Je kent hem immers nog niet, en hij jou niet. Door goed te kijken naar signalen neem je het tijdig waar, mocht de hond sommige situaties lastig vinden.

Sta de hond echter niet in de eerste periode bij je dingen toe, die hij later ook niet mag. Soms vinden mensen de hond zielig, of willen ze hem eerst verwennen. Later starten ze dan met de opvoeding. Dit is begrijpelijk, maar maakt het voor de hond verwarrend. Mag de hond niet op de bank? Leer hem dan vanaf het eerste moment dat zijn mand zijn slaapplek is. Daarmee maak je het voor de hond makkelijk om te wennen aan hoe het leven bij je gaat.

Het is verstandig om vrije dagen op te nemen, wanneer je nieuwe huisgenoot arriveert. Je kunt dan de tijd nemen om de hond te laten wennen aan zijn nieuwe leven en in stapjes te leren alleen te zijn, ook bij je thuis.

Rust en regelmaat

Een nieuw thuis! Het is niet alleen voor jou spannend, maar ook voor de hond. Neem de tijd om elkaar te leren kennen en zorg voor voldoende rust voor de hond. Je omgeving is natuurlijk nieuwsgierig naar uw nieuwe aanwinst, maar voorkom dat ze allemaal tegelijk de deur platlopen. Misschien is het leuk om een aantal nieuwsgierigen te laten meelopen tijdens een wandeling. Zo is de kennismaking wat minder intensief voor de hond.

Zijn er kinderen in huis? Geef hen dan nieuw speelgoed als de hond naar huis komt. Zo hebben ze afleiding van die nieuwe hond en krijgt de hond meer rust. Leer ook de kinderen wat er wel en niet mag rondom de hond en hang de afspraken op een centrale plek op.

Weer naar school

Ook wanneer je al langere tijd honden hebt, kan het leuk en nuttig zijn om weer naar school te gaan. Is het niet voor jezelf (deze hond kan immers heel anders zijn dan je vorige honden, waardoor je andere gewoontes wilt aanleren), dan is het wel voor je hond. Op een goede hondenschool kunnen jullie elkaar in een veilige omgeving leren kennen en kun je – indien nodig – de hond basisopvoeding geven. Wanneer die basisopvoeding al in orde is, kan het ook leuk zijn om samen een sport te gaan doen of recreantentraining te gaan doen. Samen lol maken is immers een reden waarom je de hond hebt aangeschaft!

Tips voor het kiezen van een goede hondenschool vind je onderaan dit artikel, door te klikken op ‘Hoe vind ik een goede hondenschool’.

Onverwachte problemen

Doen zich onverwachte problemen voor? Neem dan direct contact op met de herplaatsende organisatie. Wacht niet af tot iets opmerkelijks tot een groot probleem leidt, maar meld het zo snel mogelijk. Indien je ongewenst gedrag tegenkomt bij je hond, kan een goede hondengedragsdeskundige wellicht uitkomst bieden. U vindt deze via Certipet of Alpha.

Een fijne kameraad, een hondenleven lang

Veel mensen die voor een herplaatsingshond kiezen, zijn uitermate tevreden met hun keus. Het kan voldoening geven een hond een nieuwe kans te geven. Ook zijn veel herplaatsers bijzondere honden waar veel van te leren is en waarmee je een bijzondere band kunt opbouwen. Wij wensen je een goede start toe met je nieuwe kameraad voor het leven!

Hoe vind ik een goede hondenschool Je nieuwe hond is er, zorg voor rust

Terug naar nieuwsoverzicht