Hoe kies je de juiste herplaatser?

15 januari 2013

Met verdrietige ogen kijkt de hond je aan. Hij duwt zijn natte neus tegen je been en eigenlijk ben je al verkocht voor je er erg in hebt. Toch is het belangrijk bij de aanschaf van een hond – van elke hond, dus ook van een herplaatser – niet alleen op je gevoel af te gaan, maar ook rationeel te kijken of je echt een goede match bent voor elkaar.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarin is het zoeken van een levensmaatje en kameraad niet anders dan veel andere zaken in het leven. Het verschil zit erin dat je keuze niet alleen jouw leven beïnvloedt, maar ook het leven van een dier dat van je afhankelijk gaat zijn. Zorg dat je vóór de ontmoeting met een potentiele kandidaat al hebt gekeken of het ras/type hond bij je past. Welke gedragingen zijn typisch voor deze hond? Heeft hij veel beweging nodig? Welke verzorging vraagt zijn vacht? Etc. Je kunt beter voor de ontmoeting met de hond concluderen dat hij een andere levensstijl gaat hebben dan jij, dan wanneer je hem al hebt ontmoet.

Voldoende informatie verzamelen is belangrijk

Soms is een herplaatser zonder informatie binnengekomen bij een opvanginstantie. Dan is het lastig om alle informatie over de hond te verzamelen, die je wilt hebben. Toch is er vaak wel een en ander bekend. Door de dagelijkse verzorging en door de hond in zijn omgeving te bekijken, moet er al wel het een en ander bekend zijn. Vraag dus hoe de hond is naar zijn verzorgers, hoe hij reageert op zijn omgeving en wat hij leuk en minder leuk vindt.

Is er een voorgeschiedenis bekend? Vraag dan hoe de hond zijn leven is gestart, welke gezondheidsinformatie er bekend is, waarom de hond weg moest bij zijn vorige thuis, met wie hij gewoon is samen te wonen (mensen, kinderen, dieren) en hoe dat samenging. Deze informatie kan je niet alleen helpen inschatten of je een goede match bent met je nieuwe ‘maatje voor het leven’. Het is ook nuttige achtergrond, als je in een later stadium iets bemerkt bij je hond.

Keuze van een goed asiel

Een goed asiel selecteren om uw hond vandaan te halen, kan zeker ook helpen om de juiste keus te maken betreffende je nieuwe kameraad. Juist de herplaatsingsprocedure is daarbij belangrijk. Het lijkt wellicht vreemd wanneer u niet direct bij de honden mag gaan kijken als u verwelkomd wordt op een locatie. Echter een goed en soms kritisch gesprek met u als potentiële adoptant van een hond is tekenend voor een asiel dat goede procedures hanteert.

Voor een goed asiel staat het welzijn van de hond immers voorop. En een goed gesprek is belangrijk om een juiste match te kunnen bepalen. Wanneer u direct naar de honden wordt geleid en voor een schattig ogende hond valt, zal u veel minder oren hebben naar rationele argumenten die u wel moet afwegen.

Mocht er onverhoopt toch geen match zijn tussen u en uw hond, dan zal een goed asiel de hond weer kunnen terugnemen, in het belang van u en de hond. Een goed asiel probeert echter om mismatches vooral te voorkomen. Juist daarom is het intakegesprek zo belangrijk.

Bij de meeste asielen volgt na het gesprek een kennismaking op het terrein van het asiel of net daarbuiten. Daarna kan een flinke wandeling volgen en eventueel een proefperiode bij u thuis. Zo wordt u geholpen om de hond in stapjes te leren kennen.

Kijk niet alleen naar het uiterlijk, maar ook naar het innerlijk

Veel mensen gaan bij het kiezen van een hond af op hun gevoel. ‘Het is zo’n mooie hond’, ‘hij is de eerste die naar je toekomt’, ‘er is meteen een klik’, hoor je dan. Met luisteren naar je gevoel is niets mis. Toch is het belangrijk om niet alleen voor een mooie hond te gaan die je een goed gevoel geeft, maar ook naar het karakter van de hond te kijken. Je kunt dat vergelijken met verliefdheid bij mensen. Al is iemand nog zo mooi en is in het begin het gevoel nog zo goed, als je wilt gaan samenleven, moet er ook een match zijn op levensstijl en karakter.

Een hond in een opvangsituatie toont soms gedrag dat verandert als hij bij je thuis is. Toch is het mogelijk om op een aantal punten een inschatting te maken. Lees daarover meer in het informatieblad ‘De juiste keus’ hieronder.

Wij wensen u veel succes met de keuze van uw nieuwe kameraad! Steek vooral ook de asielhondchecklist in uw zak als u op zoek gaat.

AsielhondchecklistDe juiste keus asielhond

Terug naar nieuwsoverzicht