Fokker moet smartegeld betalen

9 januari 2013

De Bredase kantonrechter heeft een fokker veroordeeld tot het betalen van smartegeld. Een uitzonderlijke uitspraak in een zaak, die was aangespannen door de eigenaresse van Ierse Setter ‘Sam’ met hulp van Stichting Dier & Recht. Sam leed aan ernstige epilepsieaanvallen. De rechter vond dat het de fokker was toe te rekenen dat Sam niet gezond was en moest daarom het aankoopbedrag en de dierenartskosten vergoeden. Ook de vordering tot betaling van smartegeld werd door de rechter toegewezen, omdat de fokker gedurende langere tijd en tegen beter weten in, bleef ontkennen dat Sam aan epilepsie leed, waardoor de eigenaresse van Sam immateriële schade had geleden.

In toelichting op de uitspraak liet de Hondenbescherming in de Volkskrant weten dat de uitspraak een extra waarschuwing is voor fokkers om hun uiterste best te doen om zo gezond mogelijke honden te fokken van hun geliefde ras en zo zorgvuldig mogelijk te handelen indien er zich onverhoopt problemen voordoen. 

klik hier voor de uitspraak

Terug naar nieuwsoverzicht