Kat en hond – wennen is plannen

8 januari 2013

Gisteren heb je op deze site kunnen lezen dat kat en hond niet altijd samen kunnen leven. Heb je een kat/hond in huis en komt er een hond/kat bij? Plan dan goed het wennen. Zo vergroot je de kans dat ze een leuk leven kunnen hebben samen.

Kat bij hond

Heb je een katvriendelijke hond in huis en komt er een kat bij? Ga dan als volgt te werk:

Neem de tijd!

Neem de tijd om zo te zorgen voor een rustige kennismaking. Zorg dat je kat toegang heeft tot hoge plaatsen als hij rust wil of om andere redenen weg wil bij je hond.

Laat de eerste twee maanden je kat en hond niet zonder toezicht bij elkaar en voorkom najagen. De meeste katten kunnen zich verdedigen, maar dit geeft geen ontspannen situatie. Jonge katten kunnen zich overigens nog niet goed verdedigen.

Hond bij kat

Heb je een of meerdere katten in huis en komt er een hond in huis? Hou ook dan bovenstaande regels aan. Voorkom dat de kat(ten) naar de hond kunnen uithalen waardoor hij ze met pijn kan gaan associëren. Zorg voor voldoende hoge plaatsen in huis waar de kat rustig kan zitten en snel op kan springen. Voorkom hoe dan ook dat de hond achter de katten kan gaan aanjagen. Bij de eerste kennismaking kun je het beste de hond aan de lijn houden. Met meerdere personen gaat de kennismaking het makkelijkst. Een persoon houdt zich bezig met de hond, een met de kat. Lekkere hapjes voor beiden als ze zich rustig gedragen.

Samen spelen mag als de kennismakingen rustig zijn verlopen, maar ruw spel moet voorzichtig worden afgebroken door op vriendelijke toon de dieren af te leiden.

Is de hond jong? Bedenk dan dat zijn energieniveau anders is dan dat van de katten. Katten houden van rust, een jonge hond wil spelen, spelen en nog eens spelen. Zorg dat de hond zijn energie voldoende kwijt kan in spelletjes en oefeningen met jou. Een bench of een puppyren kan de katten rust geven als een jonge hond te veel ‘aan hun kop zeurt’ of te vaak wil spelen. Zorg dan wel dat de katten niet op de bench, of in de puppyren kunnen klimmen en voorkom dat ze de hond gaan uitdagen. Zowel bench als puppyren moeten aan de jonge hond worden aangeleerd!

Zie je onverwacht of risicovol gedrag tussen kat en hond? Schakel dan direct een goede gedragsdeksundige in. Voor honden vind je deze via Alpha of Certipet.

Alpha...Certipet Kat en hond

Terug naar nieuwsoverzicht