Kat en hond

7 januari 2013

Leven als kat en hond. Niet voor niets is dit gezegde in het leven geroepen! Er is veel te zeggen over het samenleven van katten en honden. Kat en hond kunnen het fantastisch hebben samen, maar ze kunnen ook als water en vuur zijn. Hoe komt dat?

Goede omgang tussen hond en kat is geen vanzelfsprekendheid.

Honden en katten moeten leren omgaan met elkaar. Dit is geen vanzelfsprekendheid en is ook niet altijd mogelijk. Ten eerste moeten beide intensief en plezierig kennis hebben gemaakt met elkaar op heel jonge leeftijd. Alleen dan kunnen ze elkaars taal goed eigen maken. Ten tweede moeten die plezierige omgang binnenshuis en buitenshuis voortgezet worden. Een keer nagejaagd worden of een haal krijgen kan kat of hond angstig maken en/of agressief.

De kat thuis is anders dan de kat buiten

En dan is er nog het verschil tussen in huis, ‘eigen roedel’, en buitenshuis of ‘vreemd’. Er zijn honden die de eigen kat accepteren maar buiten fervente jagers zijn. Gebeurt het jagen alleen op eigen terrein, dan gaat het mogelijk om het verdedigen van het territorium. Daarin horen dan in de ogen van de hond vreemden niet thuis.

Wil je hond ook buiten zijn terrein katten najagen? Dan kan hij echt aan het jagen zijn. Of dat het najagen zo is aangeleerd op het eigen terrein, dat hij het ook daarbuiten niet kan laten. Het kan ook zijn dat frustratie een rol speelt. Je hond wilde wellicht ooit spelen. Omdat hij aangelijnd was, ging dit niet. Dat gaf frustratie. Je hond blafte en de kat rende weg. Zo kan een nieuw gedrag ontstaan: het aanblaffen en najagen van katten.

Honden met een sterke jachtdrift zijn eerder geneigd een kat als prooi te zien

Honden met een sterke jachtdrift zien katten eerder als prooi. Wanneer deze honden heel jong zijn, in hun socialisatieperiode, moeten zij in ruime mate bekend raken met rustige, zelfverzekerde katten, wil je het risico op najagen zo veel mogelijk beperken. Een volwassen hond met een sterke jachtdrift kan echt levensgevaarlijk zijn voor een kat. Zeker als een hond stil zit te loeren op een kat en ineens wil toespringen, is het opletten geblazen. Niet elke hond en kat kunnen samenleven!

Wennen is plannen

Lijkt samenleven voor kat en hond wel mogelijk? Laat ze dan rustig en voorzichtig kennismaken en wennen. Morgen op deze site meer over hoe je dat kan doen.

Terug naar nieuwsoverzicht