Verknal het niet voor de honden!

28 december 2012

Oud en Nieuw betekent champagne en vuurwerk. Feest dus voor veel mensen, maar niet voor honden, die vaak vreselijk bang zijn.

Met de volgende tips komt uw hond deze avond zo goed mogelijk door:

 • Laat uw hond op oudejaarsavond ruim voor middernacht uit. Zorg overdag voor een flinke wandeling in een rustig recreatiegebied, waar geen knallen te horen zijn.
 • Houd uw hond in de dagen rond de jaarwisseling aangelijnd zodat de hond niet uit paniek kan wegvluchten bij het horen van een harde knal. Kies daarbij voor een goed zittend tuig om ‘loswringen’ en het opvangen van klappen op enkel de hals te voorkomen.
 • Doe uw hond een halsband om met uw telefoonnummer mocht de hond wegvluchten.
 • Vermijd groepjes mensen, die mogelijk vuurwerk bij zich kunnen hebben.
 • Houd op oudejaarsavond uw hond binnen en sluit ramen en gordijnen. Zorg daarbij voor afleidend, maskerend geluid door de radio en/of televisie aan te zetten. Een overheerlijk bot kan bij niet al te erg vuurwerk wat afleiding bieden.
 • Laat honden die nog niet bang zijn niet samen met andere honden die bang zijn of bij mensen die zelf angst hebben voor vuurwerk. Honden die niet angstig waren, kunnen hierdoor juist bang worden. Wanneer u zeker weet dat een niet-angstige hond het gedrag van de angstige hond niet overneemt, dan kan de angstige hond aan deze hond wel steun hebben.
 • Laat uw hond niet alleen op oudejaarsavond. Blijf lekker thuis bij de hond en blijf rustig. Door uw aanwezigheid heeft de hond al veel steun aan u. Ga de hond niet anders dan anders behandelen of overdreven veel aanhalen. Wees kalm aanwezig voor hem.
 • Overweeg om de jaarwisseling bij vrienden, familie of in een recreatiewoning door te brengen, waar geen/nauwelijks vuurwerk wordt afgestoken en waar ook geen carbid geschoten wordt op nieuwjaarsdag.

 • Is uw hond een enthousiast apporteerder of erg nieuwsgierig? Voorkom dan dat hij achter weggegooid vuurwerk aanrent of probeert het in zijn bek te nemen. Hierdoor zijn eerder al enkele zeer vervelende incidenten gebeurd.

  We hopen dat u bovenstaande tips kunt gebruiken om het voor uw hond wat aangenamer te maken, zodat ook u samen met uw hond kunt genieten van een fijne avond.

  Terug naar nieuwsoverzicht