Waarom blaft een hond?

18 december 2012

Bijna elke hond blaft wel eens. Sommigen van ons vinden dat normaal. Anderen vinden het storend. Weer anderen zien het als een signaal. Waarom blaft een hond eigenlijk?

Hoe het allemaal begon

Toen zich lang geleden dieren ‘aansloten’ bij de mens en er honden ontstonden, werden deze honden gewaardeerd om hun vermogen tot alarmeren. Wanneer er onraad dreigde, waarschuwden de honden. Daardoor konden de mensen op tijd in actie komen. Honden die goed waarschuwden, werden waarschijnlijk meer gewaardeerd door de mens. Daardoor konden deze dieren zich goed voortplanten. Zo werd er jarenlang geselecteerd op waarschuwen en blaffen.

De hond was dus tot voor kort nuttig als een soort alarmsysteem en deurbel voor mensen. Tegenwoordig hebben we het blaffen niet meer nodig. De deurbel en het alarmsysteem hebben deze taak van de hond overgenomen. Bovendien leven we vaak dicht op elkaar. Blaffen wordt tegenwoordig minder gewaardeerd dan vroeger. Omdat honden echter lang gefokt zijn op goed kunnen blaffen, is dat niet zo maar uit het dier verdwenen.

Waarom blaft een hond?

Het blaffen van de hond heeft altijd een reden, een oorzaak. Het is goed je daarvan bewust te zijn. Je kunt het blaffen dan als een signaal zien van wat er in de hond omgaat. Wat is de aanleiding van het blaffen? Hoe voelt de hond zich erbij?

Een hoge blaf duidt bijvoorbeeld eerder op onzekerheid dan een lage blaf. Door naar de verschillende soorten blaffen van je hond te luisteren, kun je inschatten of hij zich zeker of onzeker voelt over een situatie. Een keer een korte blaf laten horen is ook heel anders dan wanneer een hond langdurig blaft. Langdurig blaffen duidt altijd op spanning bij de hond. Die spanning kan veroorzaakt worden doordat een hond het moeilijk vindt om alleen te zijn. Een hond kan ook blaffen omdat hij zich onveilig voelt, om te waarschuwen of uit verveling bijvoorbeeld.

Het is belangrijk om de aanleiding van het blaffen te kennen. Zo kun je bepalen hoe je het blaffen van je hond kunt verminderen. Dat is goed voor de hond, omdat hij daardoor minder spanning ervaart. En het kan natuurlijk plezierig zijn voor de buren, als die vlak bij de hond in de buurt wonen.

Een hondengedragsdeskundige kan helpen

Soms is het lastig om alleen uit te vinden waarom je hond blaft en hoe je het dus kunt oplossen. Twijfel dan niet om een goede hondengedragsdeskundige in te schakelen. Zij kunnen helpen met het bepalen van de oorzaak van het blaffen en meedenken aan een oplossing. Meer lezen over blaffen of over hoe je een goede gedragsdeskundige vindt?

Download dan de Antiblafflyer

Terug naar nieuwsoverzicht