Pilot van start in woningbouw om blafoverlast efficiënt te bestrijden

17 december 2012

Burengerucht is storend en kan soms tot heel vervelende situaties leiden. Geblaf van honden kan een onderdeel uitmaken van burengerucht. Terwijl deze overlast onnodig is en voortdurend blaffen ook slecht is voor het welzijn van de betrokken honden.

De Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden Alpha en de Koninklijke Hondenbescherming zijn daarom recent een pilot gestart in samenwerking met de woningbouw. Binnen deze pilot wordt bekeken op welke wijze de inzet van een professionele hondengedragsdeskundige blafoverlast efficiënt kan oplossen.

Uit eerder onderzoek van Alpha en de Koninklijke Hondenbescherming is gebleken dat in veel situaties waarin blafoverlast wordt ervaren, de situatie zelden verbetert door inzet van een stroomband. Deze methode is dieronvriendelijk en symptoombestrijdend. Wanneer een hondengedragsdeskundige wordt ingezet, wordt naar de achterliggende oorzaken gekeken van de blafoverlast. Daardoor wordt een duurzame oplossing geboden.

In de pilot wordt samen met een aantal woningbouwverenigingen gekeken naar de wijze waarop de inzet van de gedragsdeskundige het beste kan plaatsvinden. Ook wordt gekeken naar de effectiviteit van de inzet. De eerste resultaten van de pilot worden in het voorjaar van 2013 verwacht.

Wilt u tussentijds hulp van een hondengedragsdeskundige inschakelen? Kies dan voor een deskundige die is aangesloten bij de beroepsvereniging Alpha. U bent er dan zeker van dat een Alpha gedragstherapeut een volwaardige opleiding heeft gevolgd, een diploma heeft behaald en zich jaarlijks bijschoolt.

Wilt u meer lezen over blafoverlast en het tegen gaan daarvan? Download dan de Antiblafflyer op hondenbescherming.nl of vraag deze op via info@hondenbescherming.nl.

Terug naar nieuwsoverzicht