Puppyklas of puppywerpen

4 november 2012

Wanneer je een pup in huis krijgt, wil je natuurlijk met hem op cursus. Dat helpt bij het ‘socialiseren’ en de eerste opvoeding. Maar mag je pup meteen op cursus? Wat moet het doel van die cursus zijn? En waar moet je op letten bij het kiezen van de cursus?

Mag je pup meteen op cursus?

Wettelijk mag een pup vanaf zeven weken bij zijn moeder weg. Wanneer je je pup op die leeftijd meekrijgt, mag hij al meteen naar de cursus. Ook als de pup nog niet al zijn inentingen heeft gehad, kan dit. We gaan er vanuit dat de pup zijn eerste enting op die leeftijd heeft gehad. Daarmee is de hond nog niet volledig beschermd. Voorzichtigheid is dus geboden. Een goede hondenschool/vereniging weet echter de juiste voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

Wanneer je pas met de pup op cursus zou gaan, nadat hij volledig is ingeënt, ben je te laat. Een pup is namelijk een beperkt aantal weken in zijn ‘socialisatieperiode’. Deze periode moet je echt gebruiken om hem op een rustige en goede manier kennis te laten maken met allerhande ‘dagelijkse en ongewone zaken’. En alle wezens waarmee hij moet leren omgaan. Als je hond in deze periode te weinig positieve ervaringen opdoet, kun je de schade niet later inhalen.

Wat is het doel van een goede pupcursus?

Een goede pupcursus helpt jou en je hond op weg. Er is uitleg aan jou over ‘het wezen hond’, over hoe je pup leert en hoe je hem kunt begeleiden. Uiteraard komen zindelijkheid, alleen leren zijn, socialisatie en gewenning uitgebreid aan bod. Bovendien leer je je hond lezen. Je hond maakt tijdens de cursus op een rustige en plezierige manier kennis met allerlei zaken, andere mensen, kinderen en dieren. Er wordt ook gestart met de opvoeding van de pup. Gehoorzaamheidsoefeningen als ‘zit’ en ‘blijf’ zijn echter minder belangrijk. Die komen later aan bod.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een goede cursus?

Er zijn goede en minder goede hondenscholen/verenigingen. Neem dus echt de tijd om te kijken en vergelijken. Ga al voordat de pup er is kijken bij de opties die je hebt. Hoe gaan ze met de honden om? Wat wordt de honden geleerd en hoe? Hoe vind je de mensen? Vraag ook wanneer er pupcursussen starten en wat er in aan bod komt.

Een goede hondenschool/vereniging voldoet in elk geval aan onderstaande punten: - Trainers op de school/vereniging hebben een diploma van een van de volgende organisaties: Dierenbescherming, DogVision, Gaus/Kynotrain, O&O, PTC+ Barneveld. Bovendien scholen de trainers zich op aantoonbare wijze regelmatig bij.
- Lessen/cursussen worden gegeven in groepen van maximaal acht cursisten.
- Er is rust op het veld. (Geen overmatig geblaf, geen geschreeuw van mensen.)
- Er wordt op een vriendelijke manier met cursisten omgegaan. Een kijkje nemen wordt aangemoedigd.
- Er wordt niet met slipkettingen, elektronische halsbanden of prikbanden gewerkt.
- Oefeningen worden op een positieve manier aan de honden aangeleerd. Dit betekent dat zij stap voor stap gewenst gedrag aangeleerd krijgen en beloond worden (bijvoorbeeld met spel, voer, aandacht) als zij stappen in de goede richting zetten.
- Honden op het veld ogen overwegend ontspannen en er zijn weinig tot geen honden die hun staart (veel) lager dan rughoogte hebben wanneer ze met hun eigenaar aan het werk zijn.
- Er is naast praktijk, aandacht voor theorie over honden, hoe honden leren, hondengedrag, etc.

Een woord van waarschuwing. Op tijd uw pup laten kennismaken met de wereld is belangrijk. De manier waarop echter ook. Jonge pups zijn erg gevoelig. Ze leren snel, maar ook de ‘verkeerde dingen’. Een ervaring die in de ogen van je pup negatief is, zal veel indruk maken op het jonge dier. Een hondenschool/vereniging waar druk op je pup wordt gelegd is daarom geen goede keus.

Situaties die voor de pup (bekijk de wereld door zijn ogen!) traumatisch kunnen zijn, wil je ook vermijden. Dat betekent dat bijvoorbeeld het loslopen van pups goed doordacht wordt. Goed doordacht loslopen:
- Is kort (3 minuten kan al lang zijn), zodat groeiende lijfjes niet te veel belast worden. Bovendien krijgt eventueel tijdens het spel opgebouwde spanning zo kans af te vloeien.
- Wordt in kleine groepjes gedaan, van bijvoorbeeld drie of vijf honden.
- Is begeleid. Je krijgt als eigenaar uitleg over wat er tijdens het loslopen gebeurt. Daarnaast wordt ongewenst gedrag of interactie rustig gestopt of omgebouwd.
- Houdt rekening met verschillen tussen honden. Verschil kan zitten in karakter, in grootte, in leeftijd, in spelstijl. Combinaties tussen honden worden zo gemaakt dat de kans op minder plezierige ervaringen minimaal is.
- Kan met behulp van een stabiele en vaardige volwassen hond die goed met pups kan omgaan.
- Kan een grauw of een snauw bevatten ter correctie of stoppen van een bepaald gedrag. Angst of agressie hoort er echter niet bij.

Terug naar nieuwsoverzicht