Franse hartworm gevaar voor honden in Nederland

31 oktober 2012

De Franse hartworm is een gevaar voor honden in Den Haag, het Noorden van de Veluwe en de Oostvaardersplassen. Dat is één van de conclusies van een onderzoek van studenten Hut, Pluijmaekers en Rademaker van de HAS Den Bosch.

Op verzoek van de Hondenbescherming hebben deze studenten gekeken naar het voorkomen van de Franse hartworm in Nederland en de bekendheid onder dierenartsen van deze worm. De Franse hartworm (Angiostrongylus Vasorum) blijkt in Nederland aanwezig te zijn. Hoewel er niet veel gevallen van besmetting van honden bekend lijken te zijn, is alertheid op de worm belangrijk.

De schade die deze parasiet in en om hart en longen aanricht is namelijk aanzienlijk. Bovendien is de verwachting dat ziekteverschijnselen die de parasiet teweegbrengt niet altijd worden herkend omdat ze weinig specifiek zijn. De worm bevindt zich als larve op slakken en bruine kikkers. Wanneer de hond via deze dieren de larven binnenkrijgt, ontwikkelen deze zich in zijn lijf. Dat kan leiden tot onder andere longaandoeningen en hartfalen en het uiteindelijke overlijden van de aangedane hond.

De worm kan niet via de hond op mensen worden overgedragen.

De Hondenbescherming onderzoekt of zij uitgebreider onderzoek kan initiëren.

Terug naar nieuwsoverzicht