Pijn bij honden wordt vaak gemist

19 oktober 2012

Misschien kent u de verhalen wel. De verhalen van honden die ‘ineens’ een ernstige ziekte blijken te hebben. Een ziekte die al een tijd aanwezig moet zijn geweest bij de hond, terwijl de eigenaar niets heeft gemerkt.

Honden verbergen pijn

Meestal is er dan geen sprake van een onoplettende eigenaar, maar van een hond die pijn en lichamelijk ongemak weinig toont. Veel honden zijn namelijk meesters in het verbergen van pijn en lichamelijk ongemak. In de natuur is het immers onverstandig om zwak over te komen. Daardoor zien wij de signalen pas als het eigenlijk te laat is. De hond heeft veel pijn of een ziekte is al vergevorderd op het moment van ontdekken.

Herken de signalen

Voor ons als eigenaar is het lastig dat de hond zijn pijn niet altijd uit. We kunnen er dan minder goed rekening mee houden of op ingrijpen. Toch zijn er signalen die u aan uw hond kunt aflezen om pijnherkenning te verbeteren.

Voorbeelden van signalen die u kunt oppikken, zijn:

- Hond smakt, gaapt of likt zijn bek af als u een bepaalde plek van zijn lijf aanraakt of als daar iets mee gebeurt, zoals het afdrogen van een bepaald lichaamsdeel.
- Hond verstart of probeert weg te lopen als u hem wilt aanraken, zijn halsband wilt omdoen, of hem wilt optillen. Soms gromt de hond of bijt hij bij handelingen die voorheen nooit agressie opriepen.
- Hond heeft geen zin meer in bepaalde activiteiten. Hij wil niet mee wandelen, of hij wil eerder naar huis. Hij wil niet in de auto springen of van een drempel afstappen. Let op: activiteiten die de hond erg leuk vindt en of adrenaline vrij maken, kan de hond nog wel gewoon blijven doen. Hij loopt dan door zijn pijn heen op motivatie.
- Hond komt langzaam op gang of is eerder moe.
- Hond trekt zich meer terug in huis en/of is minder ‘aardig’ naar anderen (mens en dier).
- Hond hijgt op momenten dat u dit niet zou verwachten.
- Hond gaat anders zitten of liggen dan u gewend bent of weigert ineens commando’s uit te voeren die hij daarvoor zonder problemen opvolgde.

U helpt uw hond door op de signalen te letten

Door als eigenaar alert te zijn op dit soort signalen en te beseffen dat ze op pijn/ziekte kunnen duiden, kunt u uw hond helpen. Neem bij het waarnemen van een of meerdere signalen contact op met uw dierenarts. U kunt dan overleggen over de mogelijkheid dat de hond pijn lijdt en/of ziek is. Hopelijk bent u er dan op tijd bij, mocht er iets met uw kameraad zijn!

Terug naar nieuwsoverzicht