Er knaagt iets…

16 oktober 2012

Loopt u ook wel eens met een verbaasde blik door de dierenwinkel? Regelmatig verschijnen er nieuwe kauwproducten voor honden op de markt. Het ene is nog beter dan het andere, als je de fabrikant mag geloven. Er zijn zelfs kauwkluifjes in de vorm van tandenborstels of krokodillen en botten van thermoplastisch polymeer.

Katten knagen niet aan botten

Waarom zijn er zo veel verschillende kauwmaterialen voor honden op de markt? En waarom niet voor katten bijvoorbeeld? Daar kunnen we natuurlijk een commercieel antwoord op vinden: omdat het verkoopt. Blijkbaar kopen wij als eigenaren graag een knaag kopen voor onze honden. Echter, er is natuurlijk een reden waarom wij dat graag doen. Onze honden knagen namelijk graag.

Anders dan bij katten, zijn onze honden van oorsprong gewend om hun gebit voor knaagwerk in te zetten. Knagen is leuk tijdverdrijf voor de hond en zelfs een behoefte. En daar speelt de commercie natuurlijk weer handig op in. Natuurlijk is het niet nodig om dure kauwproducten te kopen. Bij de slager op de hoek kunt u vaak voor een lage prijs goed kauwmateriaal voor uw hond krijgen. Er zijn echter wel een paar dingen waar u goed op moet letten. Knagen moet immers wel veilig en gezond zijn voor de hond.

Verstandig en leuk knagen

Twee honden met een knaag Welk kauwmateriaal u ook voor uw hond kiest, laat hem er in eerste instantie nooit mee alleen. Verzeker u eerst dat uw hond met een nieuw kauwmateriaal verstandig omspringt. Knaagt hij er bijvoorbeeld geen grote stukken ineens van af? Kan zijn bek niet vast komen te zitten? Er gebeuren vaak ongelukken met knaag (of speelmateriaal) en soms hebben die hele vervelende gevolgen.

Laat kauwmateriaal niet rondslingeren. Het kan vliegen aantrekken die ziektes kunnen verspreiden. Ook kan een hond kauwmateriaal gaan verdedigen. Leer een hond dat mensen in de buurt van het kauwmateriaal leuks voorspellen. Wanneer de hond ergens op knaagt en u mag hem naderen, gooi dan vanaf een afstandje wat lekkers naar hem toe. Zo leert hij dat u geen bedreiging bent. Ziet u spanning, angst of agressie bij uw hond als hij bepaald kauwmateriaal heeft? Lok de hond dan weg van het kauwmateriaal. Verwijder het kauwmateriaal buiten zicht van de hond en schakel de hulp in van een erkend gedragstherapeut.

Lekkernijen met een risico

In kauwmaterialen met een gat kan de onderkaak van de hond vast komen te zitten. Zorg dat dit gat kleiner of heel veel groter is dan de onderkaak van de hond. Kleinere kauwmaterialen, zoals oren kunnen in de kaak vast komen te zitten. Bij materialen als opgerolde runder/ buffelhuid kan de hond een heel stuk afbijten en inslikken. Dit kan in het maagdarmkanaal gaan zwellen en een verstopping veroorzaken. Wordt het materiaal te klein (dit geld ook voor bijvoorbeeld geperste botten), ruil het dan met de hond voor iets lekkers en gooi het weg. Voorwerpen met runder/ buffelhuiddraden, zoals schoentjes kunnen in het maagdarmkanaal verstoppingen veroorzaken. Week kauwmateriaal met een scherpe rand, als hoef, voordat je het aan de hond geeft. Kies knaagmateriaal dat zodanig behandeld is dat het geen ziekte meer kan overbrengen en mijdt dingen die bij uw hond diarree of juist verstopping veroorzaken.

Met stokken spelen kan gevaarlijk zijn Stokken zijn geen knaagmateriaal (en ook geen speelmateriaal). Houtsplinters kunnen tussen de kiezen vast komen te zitten. Ingeslikte splinters zijn niet op röntgenfoto’s terug te vinden.

Lekker aan het knagen

Geeft u uw hond nooit kauwmateriaal en wilt u eens proberen wat hij er mee doet? Begin dan eens met een stuk gedroogde pens. In de dierenwinkel is dit in de vorm van staafjes te verkrijgen. Het is snel weggeknaagd door uw hond. Gaat dit goed? Probeer dan eens een kalfspees (voor kleine honden) of een bullenpees (voor grotere honden). Daarop moet de hond al meer knagen. Als dat ook goed gaat, kunt u wat meer uitproberen. Denk er aan dat goed kauwmateriaal:
- niet klem kan komen te zitten in de bek/ op de onderkaak van de hond,
- niet scherp is, splintert of kleine/ scherpe/ draderige stukken los,
- niet in grote stukken gebeten kan worden die de hond in een keer inslikt,
- geen ziektekiemen of stoffen bevat die de hond ziek kunnen maken.

Zorg voor voldoende drinkwater voor de hond als hij een knaagje heeft en gaat er onverhoopt iets mis? Raadpleeg dan direct uw dierenarts.

Terug naar nieuwsoverzicht