Help! Mijn hond doet dingen die ik niet wil!

11 oktober 2012

We zien ze vaak, mensen die met hun handen in het haar zitten wat betreft het gedrag van hun hond. Doet uw hond wel eens iets wat u niet wilt? Lees dan in dit artikel hoe het zit met ongewenst gedrag en wat u er aan kunt doen.

Waarom toont een hond ongewenst gedrag?

Omdat het hem iets oplevert. Gedrag dat in de ogen van uw hond succesvol is, kan gaan inslijten. U ziet het dan vaker en het wordt hardnekkiger. Het lastige hierbij is dat u door de ogen van uw hond moet kijken om te zien welk gedrag hem iets oplevert. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat wat u als straf ziet (een boze stem gebruiken bijvoorbeeld), door de hond wordt gezien als een beloning (aandacht!).

De hond kan in zijn ogen succes hebben met zijn gedrag door iets aangenaams te verkrijgen (aandacht, iets lekkers, bezigheid, etc) of door iets onaangenaams te vermijden of te stoppen (het benaderd worden door een andere hond of een mens, pijn, etc).

Speelt u een rol?

Soms speelt u als eigenaar nauwelijks een rol bij het ontstaan van ongewenst gedrag. Uw hond blaft bijvoorbeeld erg als de postbode langsloopt. Waarschijnlijk is dit gedrag ontstaan doordat het blaffen van de hond in zijn ogen succes heeft. Wanneer hij blaft, loopt immers de postbode door. Dat de postbode dat ook had gedaan als de hond niet had geblaft, weet uw hond niet. Door het succes wat de hond heeft in het verjagen van de indringer, neemt dit gedrag toe. U speelt daarbij waarschijnlijk geen rol. (Uiteraard kunt u wel voorkomen dat uw hond de postbode kan waarnemen of een postbus aan de straatkant neerzetten.)

Soms speelt u als eigenaar echter een rol zonder dat u het zelf doorheeft. Een voorbeeld. U wilt de deur uit om samen met uw hond de kinderen van school te halen. Bij de deur vraagt u uw hond te gaan zitten. Helaas is uw hond erg enthousiast over het uitje. Hij springt tegen de deur, blaft en duwt u haast omver. Zitten is er niet bij. U wordt onrustig van hem en vraagt hem nogmaals te gaan zitten. Uw hond springt tegen u op en hapt in de riem. U begint zich nu ronduit te irriteren. Zo schiet het niet op. Bovendien heeft u een hekel aan dat gespring. U zucht, lijnt geïrriteerd uw hond dan maar zo aan en doet de deur open. Uw hond stopt met springen en loopt de deur uit.

Wat gebeurt hier nu eigenlijk? Als eigenaar verzoekt u uw hond iets te doen. Uw hond voert het verzoek niet uit. Zijn ongewenste gedrag irriteert u en u vergeet de vraag die u hem stelde. U wilt zo snel mogelijk een einde maken aan de situatie waarin u bent beland en opent de deur. Daardoor wordt uw hond beloond voor het niet uitvoeren van het commando ‘zit’ en voor het springen. Dat maakt de kans groot dat hij het de volgende keer weer zo aanpakt. Hij heeft immers succes: hij mag naar buiten. Bij het naar buiten gaan stopt hij met zijn irritante gedrag – het springen. Omdat dit gedrag u irriteerde en dit stopt, wordt u (onbewust!) ook nog eens door uw hond beloond voor het openen van de deur. Iets dat voor u onaangenaam is (het gehannes bij de deur en het springen) verdwijnt zodra u de deur opendoet. De irritatie die u voelde, smelt weg en maakt plaats voor opluchting. Onbewust is uw hond u dus aan het trainen! Wat het nog moeilijker maakt is dat op den duur het gedrag van zowel uzelf als de hond ‘overleerd’ raakt. Het heeft zich al zo vaak voorgedaan dat u en de hond er niet meer bij nadenken. Het gaat zo goed als automatisch. Daarom is het moeilijk af te leren.

Elke hond laat wel eens gedrag zien dat wij liever niet hebben. Hoe voorkomt u bovenstaande situatie? Door steeds goed in uw hoofd te hebben welk gedrag van uw hond u wel wilt zien. Hoe kunt u daar in kleine stappen naar toe werken? Een goede hondenschool of –vereniging kan u bij eenvoudig ongewenst gedrag als opspringen, helpen bij het uitdenken van de stappen en het oefenen van het gedrag dat u wél van uw hond wilt zien.

Hulp inschakelen is verstandig

Toont uw hond ingewikkelder of gevaarlijk ongewenst gedrag? Schakel dan de hulp in van een erkende gedragstherapeut. Hij of zij kan oorzaken van ongewenst gedrag helder maken en samen met u een plan van aanpak opstellen om het gedrag te veranderen of in betere banen te leiden. Kijk bijvoorbeeld op: www.alphagedragstherapeuten.nl of www.certipet.nl.

Terug naar nieuwsoverzicht