Beweging en activiteit voor de oudere hond

26 september 2012

Omdat de Hondenbescherming in 2012 honderd jaar bestaat is het thema dat ze dit jaar naar voren brengt ‘de hond door de jaren heen’. Bij dit thema hoort informatie over de levensfasen die de hond kent. Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat honden net als mensen verschillende levensfasen doormaken. Toch kent een hond net als wij een ‘kindertijd’ (als pup), een ‘puberteit’, volwassenheid en met wat geluk een periode als ‘bejaard’ dier.

In een serie op de website vertellen we u meer over belangrijke aspecten van gedrag, voeding & verzorging en beweging &activiteit binnen elke fase. In dit artikel gaan we in op beweging en activiteit van de oudere hond.

Houd de hond bezig!

Een oudere hond heeft minder behoefte aan beweging dan hij in zijn jonge jaren had. Juist dit kenmerk, maakt een oudere hond vaak een fantastische kameraad. Ze zijn minder uit op actie en contact met andere honden en zoeken meer gezelschap op. Toch heeft de oudere hond ook behoefte aan beweging, zowel van zijn lijf als zijn ‘koppie’.

Loop rustig warm en ga vaker korter bewegen

Als de hond last heeft van zijn gewrichten, is het belangrijk om hem de tijd te geven om rustig ‘warm te worden’. Wanneer zijn lijf warmgedraaid is, worden de gewrichten soepeler en pijn in de gewrichten minder. Vaak wil de hond op oudere leeftijd wat meer, korter wandelen. Sommige honden zijn echter tot op hoge leeftijd dolblij met een lange wandeling. Kijk goed naar uw hond. Wat geeft hij aan? Ziet u tekenen van pijn? Overleg dan met een dierenarts wat goed en verstandig is.

Als de hond niet makkelijk meer loopt, probeer dan toch variatie aan te bieden. Neem de hond wanneer mogelijk mee naar een nieuw en ander gebied. De geurvariatie en het avontuur zal hij zeker waarderen! Neem uw hond indien nodig in bescherming tegen onstuimige soortgenoten. Vraag de eigenaars van deze honden hun honden bij zich te houden wanneer uw hond minder stabiel of kwetsbaar is geworden.

Als het lichamelijk wat minder gaat, is de hond vaak nog lang blij met activiteit waarbij hij zijn ‘koppie’ kan gebruiken. Twee voorbeelden daarvan vind je hieronder. Bedenk dat zelfs als een hond minder goed hoort en ziet, zijn neus tot op hoge leeftijd goed werkt!

Zoekspel

Verstop eten of een favoriet speeltje in huis of tuin en laat de hond het zoeken. Als de hond nog geen zoekspelletjes kent, houd het dan in het begin makkelijk. Later kun je het wat moeilijker maken. Kinderen vinden het vaak ook leuk om dingen te verstoppen die de hond mag gaan zoeken. Zorg dat ze het niet te moeilijk maken als de hond daar niet aan toe is en blijf altijd in de buurt om begeleiding te bieden.

Activiteitsspeelgoed/knaagmateriaal op ‘maat’

Honden hebben behoefte aan knagen. Als het gebit van een oudere hond minder wordt, is het soms lastig om aan de knaagbehoefte met gewoon knaagmateriaal te voldoen. Ga dan op zoek naar ‘makkelijk’ materiaal zoals lamspeesjes. En biedt de hond ‘denkpuzzels’ middels activiteitsspeelgoed dat veilig voor hem is en past bij wat hij nog kan. Suggesties voor activiteitsspeelgoed vind je hier:

Activiteitsspeelgoed

Terug naar nieuwsoverzicht