Hond niet voor iedereen geschikt als huisdier

21 september 2012

Vandaag staat in een van de landelijke dagbladen te lezen dat ‘de hond niet geschikt is als huisdier’. Een hond moet in een groep leven en heeft veel ruimte nodig, aldus het artikel. Het artikel is gebaseerd op een rapport uit 2011 dat Wageningen Universiteit en Research centrum (WUR) heeft geschreven in opdracht van het ministerie van EL&I. De WUR geeft op het artikel een reactie gegeven.

De Hondenbescherming is van mening dat de hond in principe geschikt is als huisdier. Niet iedereen is echter geschikt als hondeneigenaar! Honden hebben behoefte aan aandacht en sociaal contact, aan lichamelijke en geestelijke uitdagingen. Niet iedereen kan een hond dit in voldoende mate bieden.

Uit recent onderzoek van de Hondenbescherming blijkt dat mensen vaak niet weten wat een hond nodig heeft. Ze denken dat de hond gezellig is, leuk voor de kinderen. Zonder te beseffen dat hij bepaalde behoeften heeft. Een hond moet elke dag minimaal anderhalf à twee uur met zijn baas actief zijn. Een hond kan niet te lang alleen thuis zijn, omdat hij een groepsdier is. En een hond moet opgevoed worden, zodat hij leert hoe hij zich in onze samenleving moet gedragen.

Wanneer een hond niet krijgt wat hij nodig heeft en verdient, ontstaan er problemen. Problemen voor de hond en voor de eigenaar. Hondenbezit kan fantastisch zijn voor de hond, voor de eigenaar en diens omgeving. Een hond is echter voor lang niet iedereen een geschikt huisdier.

Bekijk hier het rapport van de WUR (540,9 KB)

Terug naar nieuwsoverzicht