De hond door de jaren heen - oudere honden

22 augustus 2012

Omdat de Hondenbescherming in 2012 honderd jaar bestaat is het thema dat ze dit jaar naar voren brengt ‘de hond door de jaren heen’. Bij dit thema hoort informatie over de levensfasen die de hond kent. Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat honden net als mensen verschillende levensfasen doormaken. Toch kent een hond net als wij een ‘kindertijd’ (als pup), een ‘puberteit’, volwassenheid en met wat geluk een periode als ‘bejaard’ dier.
In een serie op de website vertellen we u meer over belangrijke aspecten van gedrag, voeding & verzorging en beweging & activiteit binnen elke fase. In dit artikel gaan we in op voeding en verzorging van de oudere hond.

Goede voeding tot op hogere leeftijd

Voor honden is goede voeding net zo belangrijk als voor mensen. Door goed te eten, blijf je gezond en voel je je goed. Op 31 mei is er op deze website een artikel geplaatst over goede voeding. Voor een oudere hond gelden in principe geen andere regels dan voor volwassen honden als het om goede voeding gaat. Het blijft belangrijk dat de hond voldoende binnenkrijgt van wat hij nodig heeft: niet te veel, niet te weinig, in de juiste verhoudingen en zonder schadelijke stoffen.

Toch verandert er bij de oudere hond wel het een en ander. Bij een oudere hond kan slijtage optreden van zijn lijf. Hierdoor kunnen bepaalde organen minder goed gaan werken. Als dit gebeurt, kan een hond minder goed zijn afvalstoffen kwijt, waardoor hij zich beroerd kan gaan voelen en ziek kan worden. Een oudere hond kan daarom gebaat zijn bij een minder belastende voeding. Daar zijn veel ‘seniorenvoeders’ op gebaseerd. Deze bevatten bijvoorbeeld minder eiwit.

Bij sommige oudere honden is het gebit ook minder goed. Een slecht gebit moet door de dierenarts onderhouden worden. Dit voorkomt pijn en zieke. Een hond met een slecht verzorgd gebit kan zich echt heel naar voelen! Het kan ook zijn dat de tanden en het tandvlees op zich schoon en gezond zijn, maar dat het gebit erg gesleten is. Wanneer een oudere hond bepaalde tanden en kiezen mist, kan knagen en eten moeilijker worden. Vraag uw dierenarts in dat geval advies over wat uw hond het beste te eten kan krijgen. Bij een oudere hond is het altijd belangrijk om het gewicht goed in de gaten te houden. Een hond voelt zich alleen lekker als hij goed op gewicht is: niet te dik (een risico wanneer hij minder gaat bewegen) en niet te dun (wat kan wijzen op minder goed eten of ziekte).

Verzorging van de oudere hond

Mensen zijn soms huiverig voor het in huis nemen of hebben van een oudere hond. Ze zijn bang dat een ouder dier sneller ziek wordt. Toch is het met mensen net als met honden. Er zijn genoeg honden die gezond een hoge leeftijd bereiken en er zijn genoeg jonge honden die helaas veel te vroeg ziek worden of aan het kwakkelen slaan.

‘Oud’ staat dus zeker niet synoniem aan ‘krakkemikkig’. Om een hond zo lang mogelijk fit en blij te houden, is het belangrijk om met een oudere hond actief te blijven. Uiteraard afgestemd op wat de hond nog wil en kan. Een oudere hond zal meer slapen, maar blijft dol op avonturen! Vaker mee op bezoek kan een mooie afwisseling bieden en denkspelletjes zijn vaak een grote bron van plezier. Gaan de wandelingen wat minder? Dan kan het verstandig zijn om vaker maar korter te wandelen. Dit kan meteen een oplossing zijn als de hond door zijn leeftijd wat vaker ‘uit’ moet om zijn behoeften te doen.

Een oudere hond is vaak minder bezig met andere honden en moet tegen al te onstuimige soortgenoten ook in bescherming worden genomen. Dit is nu juist een van de leuke dingen van een oudere hond. Ze kunnen uw gezelschap meer waarderen en hebben er vaak ook meer behoefte aan om in uw nabijheid te zijn.

Soms heeft de vacht wat meer aandacht nodig en als er minder gewandeld wordt, is het belangrijk om de nagels te regelmatig te checken. En tijdig een spaarpotje starten voor als uw hond toch onverhoopt iets krijgt, is altijd verstandig!

Blindheid en doofheid

Veel oudere honden worden vroeg of laat slechthorend of slechtziend. Vaak is dit voor een hond minder vervelend dan wij denken. Voor de hond is het belangrijkste orgaan de neus en deze blijft vaak goed werken. Toch zijn er wel wat handigheidjes en tips voor u als eigenaar van een hond die minder goed hoort of ziet. U leest daar meer over in het artikel dat morgen op de website wordt geplaatst.

Nog een laatste tip. Oudere honden hebben vaak extra behoefte aan warmte. Niet alleen uw geestelijke warmte en steun, maar ook lichamelijk. Geef de hond een dikke deken of desnoods een warmtelamp als hij kouwelijk is.

Terug naar nieuwsoverzicht