Hond hoort niet voor kar in de warmte

16 augustus 2012

Zoals een hond niet naast de fiets hoort in de warmte, hoort een hond ook niet voor een kar als het warmer is dan 15 graden.

Recentelijk is er - terecht - ophef ontstaan over het feit dat sledehonden voor een kar, in de volle zon, kilometers over warm wegdek lopen. De Hondenbescherming vindt het stuitend dat dit anno 2012 in ons land gebeurt.

Honden, zeker honden van het sledehondentype, hebben veel energie en moeten deze energie ook verantwoord en veilig kwijt kunnen. Echter, honden ritten tot vijf kilometer laten maken in de zon over asfalt is niet alleen dieronvriendelijk. Het is ook gevaarlijk en schadelijk voor dierenwelzijn.

Honden raken hun warmte met name kwijt via hun voetzolen en door te hijgen. Dit is onvoldoende mogelijk wanneer het (vochtig) warm is en op warm wegdek. Een hond kan dan oververhit raken, hitte bevangen en zelfs sterven.

Wanneer een hond snel beweegt, zoals voor een kar (of naast een fiets) wordt zijn lichaam extreem veel warmer dan wanneer hij stil ligt of zit. Daarom is het slecht voor het dier en gevaarlijk om bij temperaturen hoger dan 15 graden Celsius met een hond op hoog tempo te bewegen.

De poten van de hond kunnen op warm asfalt brandwonden oplopen. Hij kan hitte bevangen raken. Door de combinatie van lichamelijke inspanning en warmte is dit sneller gebeurd dan wij beseffen.

Laat u dus niet voor het karretje spannen om mee te betalen aan dierenleed!

En laat u ook niet ompraten met een argument als ‘dit type hond houdt van trekken’ (alleen al het snelle tempo is in de hitte immers gevaarlijk) of ‘deze honden moeten nu eenmaal bewegen’ (een verstandige hondenbezitter gaat in de vroegte en koelte van de ochtend op koele gras- of bosgrond op pad, zodat de warmte van de dag de rustperiode is).

Terug naar nieuwsoverzicht